Tuhansien pelaajien suosima ällöttävä tapa saatetaan kieltää koronaviruksen takia – ”En usko, että sitä sallitaan”

Ympäri maailmaa leviävä koronavirus on jo muokannut eri urheilulajien tapahtumakalenterit uusiksi. Nyt virus on tuomassa muutoksen myös tuhansien ja taas tuhansien urheilijoiden tottumuksiin.

Englantilainen Telegraph uutisoi, että kriketinpelaajien tapa sylkeä palloon saatetaan kieltää koronaviruksen takia. Pelkona on, että pelaajien yleisesti suorittama toimi voisi auttaa virusta leviämään sen jälkeen, kun pelejä taas jatketaan.

Lehden haastattelema epidemiologi Richard Bradbury Melbournen yliopistosta pitää tapaa todella riskialttiina.

– Palloon sylkeminen on ehdottomasti riski. Etenkin kun tiedämme, miten tarttuva virus on ja miten pitkään sen on todettu selviävän eri pinnoilla.

Tartuntatautien asiantuntija Sanjaya Senanayake Australian kansallisesta yliopistosta sanoo, ettei missään tapauksessa suosittele palloon sylkemistä, kun krikettiä taas päästään pelaamaan.

– En usko, että sitä sallitaan. Virusta on nimenomaan syljessä.

Mutta miksi ihmeessä krikettipalloon syljeskellään kesken pelin? Telegraphin mukaan syy on yksinkertainen. Sylki kosteuttaa palloa ja sen avulla sitä voidaan kiillottaa toiselta puolelta, mikä helpottaa kierteen aikaansaamisessa. Syljen käyttäminen onkin tärkeää etenkin syöttäjälle.

Pallon manipuloiminen mainitaan myös lajin säännöissä, joissa kielletään keinotekoisten aineiden käyttö pallon kiillottamisessa.

Toinen epidemiologi, Rowland Kao Edinburghin yliopistosta muistuttaa, että pallossa käytetty sylki voi levittää myös muita tauteja kuin koronavirusta. Hänen mukaansa sylkykielto voisi madaltaa tautien leviämisen riskiä.

– Se ei olisi huono idea.

Syljen käyttämisen rajoittamisesta on keskusteltu jo maaliskuussa, kun ottelut olivat vielä käynnissä koronaviruksen leviämisestä huolimatta. Muun muassa The Australian kertoi aiemmin, että pelaajat pohtivat syljen käytön rajoittamista Uuden-Seelannin ja Australian välisessä ottelussa.

Kriketti on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista. Erityisen suosittua se on muun muassa Intiassa, Sri Lankassa, Australiassa ja Bangladeshissa.

Lue myös:

    Uusimmat