Mainos

Tuhansia työtunteja, litroittain lohisoppaa ja 140 000 kuppia kahvia – tältä Suviseurat näyttää lukuina

1:14

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen vuosittaiset Suviseurat kokoavat paikalle tuhansia ihmisiä. Tänä vuonna Torniossa järjestettäviä seuroja avasi lukujen kautta MTV Uutisille Suviseurojen päätoimikunnan varapuheenjohtaja Timo Huhtala.

Neljään aikaan virallisen laskennan tuloksena paikalla oli tänään  noin 60 000 seuravierasta. Neljä päivää kestävään tapahtumaan odotetaan yhteensä noin 70 000 vierasta, joka on hiukan vähemmän kuin aiempana vuonna Vaasassa.

Suviseurojen järjestämispaikalla onkin vaikutusta kävijämääriin, myöntää Huhtala.

– Kävijäennuste on pienempi tänä vuonna, koska sijainti on niin pohjoisessa.

Suviseuroja ei pistetä pystyyn viikossa tai kahdessa, vaan yksittäisen tapahtuman suunnittelu alkaa jo neljä vuotta aikaisemmin maankäytönesisopimusten teolla.

Varsinaiseen Suviseura-alueen rakentamiseen menee 8000-10 000 talkootyövuoroa ja töitä tehtiin 213 hehtaarin kokoisella kentällä. Osa töistä tehtiin jo viime syksyn aikana ja loput tämän kevään ja kesän kuluessa. Yksittäisissä lauantaitalkoissa vapaaehtoisia oli jopa 500 henkilöä.

Koska Suviseurat kerää tapahtumapaikalle kymmeniä tuhansia ihmisiä, tulee ruokapuoleen panostaa. Jokavuotisia suosikkeja, lohikeittoa ja spagettia, on arvioitu myytävän tänä vuonna 34 000 litraa.

Tänä vuonna tapahtumassa on lisäksi tarjolla torniolainen erikoisuus, Lapin lihakeitto, jossa normaalien lihakeittoainesten joukossa on pororouhetta. Porokeittoa on arvioitu menevän 28 000 litraa.

Keittojen ja pastan lisäksi tarjolla on myös muunlaista ruokaa. Grillimakkaran menekiksi on arvioitu noin 100 000 kappaletta ja pizzamyynniksi odotetaan noin 125 000 palaa.

Mikäli makeannälkä iskee, on siihenkin varauduttu. Jäätelöä myydään vuosittain noin 300 000 kappaletta. Määrä tosin saattaa nousta Huhtalan mukaan vielä entisestään aurinkoisten säiden takia. Makeisia puolestaan Suviseuroilla menee noin rekkakuormallinen.

Suomalaisille maistuvat pullakahvit ovat myös Suviseurojen suosikki – kahvia kuluu noin 21 000 litraa eli 1,5 desilitran annoksiksi jaettuna noin 140 000 kupillista. Kyytipoikina arvioidaan myytävän noin 130 000 kappaletta viinereitä, pullia ja munkkeja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.