Erikoinen näky Leijonien peleissä aiheuttaa kiukkua illasta toiseen – MTV Urheilu selvitti, mistä MM-kisojen kuohuttavimmassa ilmiössä on kyse

Jääkiekon MM-kisojen kuohuttavin ilmiö löytyy Tampereen Nokia Arenan lehtereiltä. Yhdestä kulmauksesta paljastuu valtava, samankaltaisiin asusteisiin pukeutuva joukkio. Puhutaan ”onnislaisista”, joita paheksutaan sosiaalisen median syövereissä. MTV Urheilu pureutui ilmiön taustoihin.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Lähestyn Tullikamarin Pakkahuonetta, minkä läheisyydestä saattaa bongata jo tutunnäköisiä MM-kisafiguureita. Portaita ylös noustessa alkaa päästä ilmiön juurille.

Vasemmalla puolella vastaan tulee infopiste, josta voi hakea vielä pelipaidan, mikäli sellainen jäi matkalle.

– Sen pitämistä suositeltiin, mutta ei sitä ole pakko pistää päälle. Toisaalta miksi en laittaisi? Yksi yritysvieraista pohtii.

Samaan aikaan hän esittelee Leijonat-henkistä Onninen-paitaa, jonka väri vaihtui tälle vuodelle. Nyt olkaosa on valkoinen ja muu paita on sininen. Viime vuonna värit menivät toisin päin.

Selässä komeilee Onnisen lisäksi numero 23.

Meneillään ovat LVI- ja sähköalan tukkukauppaa harjoittavan Onninen Oy:n messut. Ensin kolme päivää sähköalaa ja sitten kolme päivää LVI-puolta.

Messut järjestetään Tampereen juna-aseman lähellä olevalla Pakkahuoneella, mistä vieraat ja näytteille laittajat siirtyvät päivän päätteeksi Tampereen Nokia Arenalle seuraamaan illan kiekko-ottelua.

Vieraille ja mukana oleville toimijoille on varattu 800 lippua per peli. Käytännössä jokainen heistä kantaa Onninen-paitaa päällänsä. Syntyy näky, joka on aiheuttanut pahennusta.

”Suomen hartain poikakuoro”, ”pahvinukkearmeija” ja niin edelleen. Valkoväritteinen, ykstoikkoinen, laajalle levittyvä ja hengettömältä vaikuttava yrityslohko herättää vihaa jääkiekkofanien keskuudessa. Osa pitää Onnista esimerkkinä sille, miten Suomen Jääkiekkoliiton pöyhkeys on pilannut Leijonien pelin tunnelman. "Liput menevät yrityksille, eikä niille, jotka niitä oikeasti haluavat", kuuluu toisteinen puheen sävy.

– Putkimiehet kun tulee, niin tänään on tunnelma katossa! Myö luvattiin poikain kanssa ottaa paidat pois päältä! Pannaan meteliksi! Ari, 62, huikkaa MTV Urheilulle, aiheeseen liittyen.

– Olin maanantain Ruotsi-pelissä, eikä meidän katsomo-osamme ollut yhtään sen passiivisempi kuin mikään muukaan. Olemme ikään kuin läpileikkaus kansalaisista, enkä usko, että kukaan fanittaa yhtään sen rajummin tai vähemmän kuin me, Onninen Oy:n toimitusjohtaja Martti Forss sanoo.

"Mittava panostus"

Jääkiekko näkyy Onnisen messuilla. Jokainen esittelypiste on kiedottu jääkiekkomaalin sisään.

Onninen järjesti samankaltaiset messut jo viime vuonna. Moni nyt mukana oleva tuli uudestaan paikan päälle.

– Viime vuoden kokemus oli sen verran hieno, että ei edes tarvinnut miettiä, yksi messuvieras nyökyttelee päätänsä.

Jokaisena messupäivänä paikalla on 600 asiakasta ja 200 tavarantoimittajaa, näytteilleasettajaa ja messujärjestäjää. Asiakkaat vaihtuvat jokaiselle päivälle. Keskiviikkona paikalla oli Pirkanmaan ja lähialueiden edustajia. Perjantaina messuille saapui pohjoisen vieraita.

– Kaukaisimmat tulevat ihan Utsjoelta saakka. He siirtyvät Rovaniemelle, mistä juna lähtee liikkeelle, Onnisen Tampereen-messujen järjestelyvastaava Maaret Sahlsten-Juntunen kuvailee.

Kaikesta näkee, että Onninen on kovalla höyryllä paikalla.

– Tämä on mittava, mutta yhteinen panostus, mihin osallistumme yhdessä sekä tavarantoimittajien että asiakkaiden kanssa. Emme pystyisi tähän yksin, emmekä lähtisikään siihen. Olemme taho, joka luo kohtauspaikan myyjien ja ostajien välille. Se on tässä oleellisin asia, Onnisen toimitusjohtaja Forss sanoo, kun häneltä kysyy tapahtuman kokonaisbudjetista.

Hän ei suostu paljastamaan tarkkaa lukemaa. Osviittaa saa yhtälölaskennan kautta.

Keskiviikon Suomi–Ranska-ottelussa yksittäinen lippu alakatsomon kulmaukseen maksoi 170 euroa. Pelkästään lippujen yleishinta kipuaa yli 800 000 euroon.

– Nyt nautitaan. He ovat ryöstäneet meidät, kun olemme käyneet ostamassa heiltä tavaraa. Onninen teki kuitenkin aika ison tuloksen viime kerralla. Nyt otetaan siitä vähän pois! Yritysvieras Ari, 62, hekottelee.

Onninen Oy:n vuoden 2021 tilikauden liikevaihto oli 1,1 miljardia euroa. Liikevoitto oli noin 88 miljoonaa euroa.

– Jokainen vieras maksaa tapahtumasta, emmekä me vaikuta asiakkaiden päätöksiin. Nyt paikalle saapuvat ne henkilöt, jotka oikeasti haluavat tulla. Tällä estetään se, ettei paikkoja vain varata, minkä myötä voisi syntyä ongelmallinen tilanne myös meidän kannaltamme, jos ihmiset eivät tulisikaan paikalle, Onninen-pomo Forss sanoo.

"Ei liiemmin häiriökäyttäytymistä"

Kello vierii eteenpäin ja kuhina käy kovana baaritiskien yhteydessä. Ensin on syöty lounasta ja piakkoin on illallisen vuoro. Tarjoiluissa pääpiste on kuitenkin juomapuolella.

Eri paikoissa sijaitsevilta tiskeiltä saa olutta, siideriä, lonkeroa ja erinäköisiä viinejä.

Isolla lavalla televisiosta tuttu Jaakko Saariluoma vetää paneelihaastattelua, jossa vieraina ovat Kari Eloranta ja Tuukka Mäntylä.

Tervetuloa Tuukka Stadiin käydään vielä kertaalleen läpi.

Kello 19 messuväki lähtee siirtymään areenaa päin.

– Meillä on tikkarihenkilöt opastamassa matkan varrella, ettei kukaan eksy, järjestelyvastaava Maaret Sahlsten-Juntunen kuvailee.

Onnismeri astelee hiljaittain kohti omaa nurkkaustaan. Osa jää nauttimaan virvokkeista katsomo-osan takana olevaan ”onnispubiin”.

Sahlsten-Juntusen mukaan häiriötapauksia ei ole liiemmin kantautunut järjestäjien korviin.

– Meillä on vastuuhenkilöt mukana matkassa ja pitää muistaa, että he ovat yritysvieraina täällä paikan päällä. Jo se nostaa kynnystä, ettei mitään hölmöilyjä tule, Sahlsten-Juntunen sanoo.

Moni messukävijä seuraa aktiivisesti jääkiekkoa. Osa enemmän ja osa vähemmän.

– En ole ikinä ollut jääkiekko-ottelussa. Olen vain hieman nähnyt peliä television kautta. En tiedä säännöistä yhtään mitään, mutta opin ne kyllä! Espanjasta Tampereelle saapunut Wiesmannin edustaja Pedro Solis ilmoittaa hymyissä suin Suomen pelin alla.

Yritysvieraille messupaketti maksaa 150 euroa. Tähän kuuluu messujen lisäksi majoitus, kuljetus, ottelulippu, ruokailut ja virvokkeet.

– Eihän tuo ole yhtään paha, vieraiden joukosta todetaan.

Messuille kutsutaan Onnisen yhteistyökumppaneita. Kutsuja jaellaan aluemyyjien kautta. "Kiinnostuneita olisi vaikka kuinka", järjestäjien puolelta ilmoitetaan. 

Erätauolla suurin osa messuvieraista kokoontuu Onniselle suunnatulle virvokealueelle. Vaikka alla on jo pitkä päivä, vieraiden yleiskunto on sangen hyvä. Joka puolella näkyy hymyileviä kasvoja.

Yhden messuvieraan askel alkaa olla jo niin painava, että maan vetovoima ottaa oman osansa.

– Oi saatana, katsomoaukolta kuuluu, kun huojuva henkilö meinaa osua pää edellä sukukalleuksille.

Kun Leijonien peli päättyy, Onninen-meri purkautuu Tampereen yöhön. Osa lähtee kotiin, osa suuntaa lähimpiin kuppiloihin.

Onninen näkyy ja kuuluu Tampereen katukuvassa.

– Vaikka myymme vain ammattilaisille, niin eihän siitä mitään haittaa ole, jos yritys jää mieleen, Onninen Oy:n toimitusjohtaja Martti Forss myöntää.

En minä ainakaan sen enempää tiennyt, että mikä Onninen on, ennen viime kevään MM-kisojen alkua. Nyt tiedän.

Ja niin tietää moni muukin.

Lue myös:

    Uusimmat