Tuhansia tappavia kuulia kylvävä kotimainen tappajadrone on suomalaisupseerin mukaan "mielenkiintoinen uutuus"

Insta-yhtiö tiedottaa kehittäneensä yhteistyökumppaneidensa kanssa Insta Steel Eagle -dronen, jonka aseistuksena on teräs- tai volframikuulia sisältävä räjähdepanos.

Asejärjestelmän toimintaperiaate on, että drone lentää kohteen yläpuolelle ja räjäyttää räjähdepanoksen. Yhdessä panoksessa on tiedotteen mukaan 3 000 leviävää sirpaletta. Panos painaa 3,6 kiloa.

Tiedotteessa alueellista sirpalevaikutusta kuvaillaan laajaksi ja se suuntautuu "ylhäältä alas tarkasti haluttuun maaliin”.

Räjähdevaikutusta pystytään säätelemään dronen korkeutta muuttamalla. Täysin vapaasti tämä ei tietysti ole mahdollista, sillä myös vihollisen toiminta täytyy ottaa huomioon.

Jos panos räjäytetään esimerkiksi 20 metrin korkeudella, leviävät kuulat ympyrän muotoiselle alueelle. Vaikutusalueen halkaisija on 50 metriä, jolloin kuulat leviävät noin 2 000 neliömetrin kokoiselle alueelle. Koska kuulia on panosta kohden 3 000, osuu jokaiselle neliömetrille esimerkkitapauksessa 1–2 kuulaa.

– Teho on merkittävästi parempi verrattuna kranaatinheittimien luomaan sirpalevaikutukseen, väittää Instan puolustusliiketoiminnan myynti- ja asiakkuusjohtaja Tuure Lehtoranta tiedotteessa.

On toki huomioitava, että esimerkiksi Suomen käyttämän 120 KRH 92 -kranaatinheittimen kantama on yli seitsemän kilometriä, kun Insta Steel Eagle -dronen täytyy päästä suoraan kohteen yläpuolelle.

Insta Steel Eagle
Insta Steel Eagle -dronen räjähdepanoksen ympyrämäinen vaikutusalue on halkaisijaltaan 50 metriä, jos panos räjäytetään 20 metrin korkeudessa.

Järjestelmän toimintasäde on noin kuusi kilometriä. Maavoimien esikunnassa työskentelevän everstiluutnantti Mika Mäenpään mukaan kyse on "mielenkiintoisesta uutuudesta”.

– Toivottavasti kantamaa ja toiminta-aikaa saadaan kehitettyä tulevaisuudessa. Se lisäisi käytettävyyttä merkittävästi. Hyvä osoitus, että lennokit ovat tulleet jäädäkseen, myös aselavetteina, Mäenpää kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Instan mukaan drone on suunnattu sekä kotimaisille että kansainvälisille markinoille. Puolustusvoimien hankinnoista vastaava Logistiikkalaitos kertoi tiistaina Helsingin Sanomille, että Puolustusvoimat on yleisellä tasolla kiinnostunut lennokeista, mutta markkinoilla on monia kilpailevia järjestelmiä, eikä päätöksiä hankinnoista ole vielä tehty.

Lue myös:

    Uusimmat