Jengiväkivalta riistäytynyt täysin käsistä Haitissa: Pääsatamaa ja lentokenttää vastaan hyökätty

Haitin kaoottinen tilanne on pahentunut entisestään, kun aseistautuneet jengit ovat hyökänneet muun muassa pääsatamaa ja lentokenttää vastaan.

Jengien vaatimuksena on, että Haitin pääministeri Ariel Henry eroaisi. Pääministeri itse on viimeisimpien varmistettujen tietojen mukaan Yhdysvalloille kuuluvan Puerto Ricon alueella.

Yksi vaikutusvaltaisimmista jengijohtajista, Jimmy Cherizier on varoittanut sisällissodasta ja entistä laajemmista veriteoista, jos Henry ei suostu eroamaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puolestaan on kehottanut Henryä edistämään kiireellistä siirtymää kohti laajempaa hallituspohjaa. Tässä uudessa hallituksessa pitäisi Blinkenin mukaan olla aiempaa useampia poliittisia ryhmiä ja tahoja, jotka voisivat johdattaa maan kohti tulevia vaaleja.

Haitin väkivaltaisuudet pahenivat vuonna 2021 tehdyn presidentti Jovenel Moisen salamurhan jälkeen. Valtiossa ei ole pidetty vaaleja vuoden 2016 jälkeen, eikä sillä ole ollut myöskään presidenttiä Moisen murhan jälkeen.

Ulkoministeri vaati lisäksi vahvaa kansainvälistä vastausta Haitin kriisiin.

– Meidän täytyy kiireesti tehdä enemmän. Haitin kriisillä on humanitaariset mittasuhteet, jotka vaativat kansainvälistä vastausta, samalla tavalla kuin kansainvälinen yhteisö on vastannut Ukrainan tai Gazan haasteisiin, sanoi korkea-arvoinen yhdysvaltalaisdiplomaatti Brian Nichols.

Väkivaltaisuuksissa kuollut yli 1100

Al-Jazeeran mukaan väkivaltaisuuksia pakenevia ihmisiä on estetty pääsemästä Haitin naapurimaahan Dominikaaniseen Tasavaltaan.

–  Meille on kerrottu, että raja on nyt kiinni. Turvallisuusjoukot ovat täällä korkeassa valmiustilassa, al-Jazeeran toimittaja Teresa Bo kuvaili tilannetta Dajabonin rajakaupungista.

Ainakin 15 000 ihmistä on YK:n mukaan joutunut jättämään kotinsa pääkaupunki Port-au-Princessä, jossa jengit hallitsevat käytännössä jopa noin 80:tä prosenttia alueesta. Lisäksi Haitin terveydenhuoltojärjestelmä on romahtamaisillaan, ja jengit ovat paikoin raskaammin aseistettuja kuin niitä vastaan taistelevat turvallisuusjoukot.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Volker Turkin mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut tänä vuonna ainakin yli 1 100 ihmistä.

Al-Jazeeran mukaan Haitin hallitus pidensi torstaina osaan maahan julistamaansa hätätilaa lähes kuukaudella. Alkujaan sunnuntaina julistettu hätätila pitää sisällään muun muassa ulkonaliikkumiskiellon sekä kieltää mielenosoitusten järjestämisen. Sillä ei kuitenkaan ole ollut suurta vaikutusta väkivaltaisuuksien hillitsemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat