Mainos

Tuhannet suomalaiset bongasivat tänään lintuja - Pihabongaus tuottaa tärkeää tietoa talvilinnuista

1:19

Tänä viikonloppuna järjestetään Suomen suurin lintuharrastustapahtuma Pihabongaus. Kuka tahansa voi tarkkailla tunnin ajan lintuja pihallaan ja ilmoittaa havaintonsa lintujärjestö BirdLifelle. Havainnoista saadaan tärkeää tietoa Suomen talvilinnuston vaihteluista.

Helsingissä sää ei tänään suosinut pihabongausta, mutta lintuja sumu ja sade eivät karkottaneet.

– Pikkulintujen liikkumiseen se ei kauheasti vaikuta välttämättä, mutta esimerkiksi lokkeja tai varislintuja ei olla tässä nähty lainkaan sen takia kun on näin sumuista, sanoo Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan toiminnanjohtaja Johannes Silvonen.

Tuhansilla pihoilla bongattiin

Pihabongaus järjestetään nyt 12. kertaa. Tarkoitus on tarkkailla tunnin ajan lintuja pihalla tai muulla sopivalla paikalla ja ilmoittaa havainnot lintujärjestö BirdLifelle. Samalla saadaan tärkeää tietoa talvilinnuston levinneisyyden ja kannan muutoksista eri puolilla Suomea.

Tähänastiset tulokset kertovat esimerkiksi hömötiaisen ja varpusen vähentymisestä ja pikkuvarpusen runsastumisesta.

– Mitään kauhean harvinaista emme ole nähneet. Peippo, kanahaukka ja tikli ovat varmaan päivän mukavimmat lajit, iloitsee Silvonen.

Viime vuonna pihabongaukseen osallistui 18 000 ihmistä yli 12 000 pihalla. Havaintoja ilmoitettiin yhteensä noin 440 000 lintuyksilöstä.

Tali- ja sinitiainen yleisimmät havainnot

Yhdellä pihalla havaitaan keskimäärin 7-8 lintulajia. Kaikkiaan viime vuonna havaittiin 94 lintulajia. Yleisimmät lajit ovat tali- ja sinitiainen.

Talvi on hyvä aika aloittaa lintuharrastus.

– Se on vähän keleistä kiinni. Se ei ole harrastajalle välttämättä niin mukavaa, mutta toisaalta talvella on helppo aloittaa lintuharrastus, kun lajeja on vähemmän, vinkkaa Silvonen.

Tringan pihabongaustapahtumassa Lapinlahden ruokintapaikalla havaittiin tänään 16 eri lajia.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.