Opiskelijoiden mielenosoitukset saavat nuorisopoliitikoilta ymmärrystä: "Valtavan iso ristiriita"

Hallitus kaavailee katujengien kitkemistä – mitä ajattelevat nuorisopoliitikot? 3:24
Hallitus kaavailee katujengien kitkemistä – mitä ajattelevat nuorisopoliitikot?

Nuorisopoliitikot ymmärtävät opiskelijoiden tuloahdinkoa, mutta osa kyseenalaistaa mielenosoituksen taustamotiivit.

Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen, Demarinuorten puheenjohtaja Emilia Kangaskolkka sekä Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino kommentoivat opiskelijoiden mielenosoituksia Huomenta Suomessa.

Yleisesti opiskelijoiden pettymys toimeentulon leikkaukseen saa ymmärrystä.

– Yhteiskunnallinen näkymä, missä tällä hetkellä useissa eri intressiryhmissä noustaan ääneen, ei ole kynnyksetöntä ottaa tällä tavoin kantaa yhteiskunnassa näin laajalla massalla, Emilia Kangaskolkka aloittaa.

– Opiskelijoilla painaa opintojen suorittamisen tahti, on valtavan iso ristiriita, onko tavoite valmistua vai hankkia omat ansiot siinä ohella. Se on perustavanlaatuinen arvo suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, että nuoria halutaan tukea valmistumiseen ja siten oman leivän syrjään kiinni.

Kokoomusnuorten Ida Leino pohtii, että vaikka turhautuminen omien etuuksien leikkauksiin on ymmärrettävää, onko koulujen valtauksella laajempikin poliittinen motiivi.

– Ovatko nämä välttämättä neutraaleja tai poliittisesti sitoutumattomia, siihen suhtaudun vähän kriittisesti. Mielenosoituksiin tai valtauksiin on osallistunut muitakin kuin opiskelijoita ja kovasti näkee sellaisia plakaatteja kuten "Kokoomus on äärioikeisto", ja muuta tällaista ehkä propagandamaista. Mennään rajamailla, onko opiskelijoiden asia keskiössä vai sekoittuuko muunkinlaisia intressejä. 

Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen haluaisi järjestelmän kehittyvän suuntaan, missä työnteko opintojen ohella olisi entistä kannattavampaa. Myös hän kyseenalaistaa mielenosoitusten taustamotiivit. 

– Samaa mieltä siinä, että sinänsä ymmärrän, jos opiskelijat haluavat osoittaa mieltään. Kyse on heihin kohdistuvasta etuudesta, mutta vaikka Helsingin yliopiston tapauksessa järjestäjänä oli vasemmistonuorten puheenjohtaja, joten se asettaa kyseenalaiseksi, onko kyseessä oikeasti puoluepoliittisesti sitoutumaton mielenosoitus. 

Katso koko keskustelu: Nuorten poliitikkojen ratkaisut jengiytymiseen ja työelämän kiistoihin

Nuorten poliitikkojen ratkaisut jengiytymiseen ja työelämän kiistoihin 11:31

Lue myös:

    Uusimmat