Mainos

Tshekki jakautui vaaleissa kahteen leiriin

Konservatiivinen oikeistopuolue ODS voitti eilen päättyneet parlamenttivaalit 35 prosentin äänisaaliilla. Hallitsevan sosiaalidemokraattipuolueen kannatus jäi 32 prosenttiin. Pääministeri Jiri Paroubek on kuitenkin kiistänyt puolueensa vaalitappion.

Tshekin parlamenttivaalit näyttävät ajaneen maan pattitilanteeseen, kun kansanedustajansalkut jakautuvat tasan vasemmiston ja oikeiston välille.

Tshekin tasavallan hallitseva pääministeri Jiri Paroubek on kiistänyt puolueensa tappion parlamenttivaaleissa. Sosiaalidemokraattista puoluetta luotsaava Paroubek uhkaa nostaa vaaleja edeltäneestä loanheitosta syytteen, joka kyseenalaistaisi vaalien tuloksen.

Presidentti Vaclav Klaus ehti jo eilen julistaa oikeisto-opposition vaalien voittajaksi. Konservatiivipuolue ODS nousi vaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi 35,4 prosentin äänisaaliilla. Sen suunnittelema liittouma kristillisdemokraattien ja vihreiden kanssa riittää kuitenkin vain 100 paikkaan 200 edustajan parlamentissa.

Kommunistipuolueen johtaja Vojtech Filip on jo ehtinyt väläyttää kaikkien viiden puolueen yhteistä hallitusta.

- En ole keskustellut tästä muiden kanssa, tämä on kommunistipuolueen näkökanta, Filip kuitenkin täsmentää.

Filipin ehdotus lienee vaikea pala nieltäväksi ainakin ODS:lle, jonka puheenjohtaja Mirek Topolanek lupasi vaalikampanjassaan pitää kommunistit ulkona hallituksesta.

Tshekin pääministeri Jiri Paroubek

Konservatiivit väittivät vaalien alla, että hallitus yritti estää poliisin korruptio- ja murhatutkimuksia, jotka liippasivat Paroubekin sosiaalidemokraattipuoluetta liian läheltä. Paroubekin mukaan syytöksissä ei ole perää. Hän arveli vaalituloksen selvitessä, että mustamaalaus pakotti vasemmiston puolustuskannalle ja johti vaalitappioon.

- Jouduimme kestämään ennenkokematonta painetta, jota voisi verrata vuotta 1989 edeltäneen totalitaarisen hallituksen aikoihin, Paroubek kommentoi.

Paroubek uumoili, että vaalien alla esitetyt syytökset voisivat olla riittävä syy tulosten mitätöimiseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.