Mainos

Tshekin Havel luopui virastaan

Tshekin presidentti Vaclav Havel luopui tänään virastaan 13 vuotta kestäneen presidenttikauden päätteeksi. Havel, 66, tähdensi jäähyväispuheessaan iloitsevansa "uudelleensaavutetusta vapaudestaan". Hän aikoo omien sanojensa mukaan viettää pitkän loman, jonka jälkeen hän palaa takaisin politiikkaan. Hän kiitti myös hänelle osoitetusta "luottamuksesta ja sympatiasta", joita ilman hän "ei olisi voinut virassaan toimia".

Perustuslain mukaan Havel ei voinut enää jatkaa presidenttinä kahden kauden jälkeen. Parlamentti on kaksi kertaa yrittänyt valita hänelle seuraajaa, mutta tuloksetta. Seuraavan kerran valintaa yritetään myöhemmin helmikuussa.

Kun Havel puolilta öin virallisesti luopuu vallastaan, siirtyvät presidentin tehtävät pääministeri Vladimir Spidlalle ja parlamentin alahuoneen puhemiehelle Lubomir Zaoralekille. He johtavat Tshekkiä siihen asti, kunnes uusi presidentti on valittu.

Presidentin valinnasta syntynyt umpikuja saattaa suistaa nuoren demokratian perustuslailliseen kriisiin. Jotkut ovat jo esittäneet pattitilanteeseen ratkaisuksi perustuslain muutosta, joka sallisi Tshekissä suoran presidentinvaalin. Muutoksen läpivieminen kestäisi kuitenkin ainakin puoli vuotta.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.