Trumpista leviää väärennettyjä kuvia mustien kannattajien kanssa – taustalla omat joukot

Presidentiksi jälleen pyrkivän Donald Trumpin kannattajat ovat luoneet tekoälyllä kuvia Trumpista mustien kannattajien kanssa, kertoo BBC.

Tutkivan journalismin ajankohtaisohjelma BBC Panorama on löytänyt kymmeniä tekoälyllä luotuja, äkkiseltään aidon näköisiä kuvia, joissa Yhdysvaltain entinen presidentti ja republikaanien ehdokkaaksi jälleen pyrkivä Donald Trump esiintyy mustien kannattajien ympäröimänä. Kuvat ovat levinneet sosiaalisessa mediassa.

Mustia amerikkalaisia äänestämään kannustavan Black Votes Matter -ryhmän toisen perustajan mukaan Trumpista luodut kuvat luovat "strategista tarinaa" siitä, että hän olisi mustien äänestäjien keskuudessa suosittu.

BBC:n mukaan Trump pyrkii nyt käytävässä kampanjassa avoimesti kosiskelemaan mustia äänestäjiä, jotka olivat avainasemassa nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoitossa vuonna 2020. 

BBC ei kuitenkaan ole löytänyt todisteita, jotka linkittäisivät tekoälyllä luodut kuvat suoraan Trumpin viralliseen kampanjaan. 

Väärennetyt kuvat kasvava trendi

Vuoden 2016 presidentinvaaleihin pyrittiin vaikuttamaan Yhdysvaltojen ulkopuolelta, mutta nyt leviävät tekoälykuvat luodaan ja jaetaan Yhdysvaltojen sisällä. Väärennetyt kuvat mustista Trumpin kannattajista ovatkin yksi kasvavista disinformaatiotrendeistä ennen marraskuussa pidettäviä Yhdysvaltain presidentinvaaleja. 

Floridassa konservatiivista radio-ohjelmaa tekevä Mark Kaye kertoo luoneensa yhden kuvista tiiminsä kanssa. Kuvassa Trump poseeraa mustien naisten ympäröimänä. 

Kuva näyttää ensin aidolta, mutta tarkemmin katsottuna ihmisiltä puuttuu sormia, kuvanlaatu on suttuinen ja Trumpin silmätkin näyttävät kummallisen pieniltä. 

Kaye jakoi kuvan radio-ohjelman Facebook-sivulla, jossa on yli miljoona seuraajaa.

Radiojuontaja puolustautuu BBC:lle sanoen, ettei hän ole kuvajournalisti.

– En ole ottamassa kuvia todellisista tilanteista. Olen tarinankertoja, Kaye sanoo.

Jos viesti ei näy, sen voi katsoa täältä.

Kaye liitti kuvan Facebookissa artikkelijulkaisuun, joka kertoi mustien äänestäjien tukevan Trumpia. Yhdistelmä antoi vaikutelman siitä, että juuri kuvassa olevat ihmiset tukisivat häntä. Julkaisun kommenttien perusteella ihmiset uskoivat kuvan olevan aito.

Kaye ei itse väitä kuvien olevan aitoja.

– Jos joku äänestää tavalla tai toisella Facebookissa näkemänsä kuvan perusteella, ongelma on kyseisessä henkilössä, ei itse postauksessa, hän kertoo.

BBC:n mukaan vastaavanlaisia kuvia ei löydy Joe Bidenista mustien äänestäjien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat