Trumpin voitonpuheen pehmeä sävy yllätti – puhui ystävällisesti myös Clintonista

Trumpin voitonpuhe: Meidän on aika yhdistyä yhdeksi kansakunnaksi 14:55

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo Trumpin voitonpuheen yllättäneen positiivisella sävyllään.

– Yllätti miten pehmeästi ja diplomaattisesti hän puhui. Hän puhui ystävälliseen sävyyn myös Clintonista.

Trump sanoi muun muassa että työtä riittää sitä tekeville miehille ja naisille. Hän sanoi, että unohdettua kansanosaa ei enää unohdeta. Hän myös lupasi nostaa talouden nousuun ja sanoi, ettei Yhdysvallat hae konflikteja. Hän myös kiitti perhettään sanoen, että hänellä on fantastinen perhe.

MTV Uutisten studiossa puhetta analysoinut emeritusprofessori Markku Henriksson Helsingin yliopistosta sanoi, että puheeseen voi suhtautua optimistisesti.

– Voisi tietysti sanoa, että uskokoon ken tahtoo, mutta optimistisena voi toivoa, että hän lähtee tämän puheen pohjalta liikkeelle ja vaalipuheet jäävät vaaliretoriikaksi. Huomattavaa on se, että hän kehui aluksi Clintonia ja käytti hänestä ministeri-nimitystä – vankilasta ei enää puhuttu, Henriksson sanoi.

Professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta sanoo puheen olleen tyypillinen yhdysvaltalainen kiitospuhe, jossa kuitenkin nostettiin hyvin konkreettisia asioita esille.

– Kiinnitin huomiota, että hänellä oli elvytyspolitiikka-ajatusta, hän puhui muun muassa infrastruktuurin parantamisesta ja julkisesta satsauksesta, joka sataa työttömien laariin, Saikku sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat