Mainos

Trumpin virkarikosasiassa järjestetään ensimmäinen virallinen äänestys, joka tekisi todistajakuulemisista julkisia

1:39
Video: Historiallinen virkarikosmenettely siis alkaa – mutta onko sillä mahdollisuuksia edetä syytteeseen ja viraltapanoon asti?

Yhdysvalloissa edustajainhuone järjestää torstaina ensimmäistä kertaa äänestyksen presidentti Donald Trumpin virkarikosasiassa. Asiasta kertoo edustajainhuoneen puheenjohtajana toimiva demokraattien Nancy Pelosi.

Äänestys ei läpi mennessään vielä toisi virkarikossyytettä Trumpille. Pelosin mukaan äänestyksen tarkoitus on edistää virkarikosasiaa siten, että jatkossa kuulemiset olisivat julkisia ja tutkintaa johtava komitea saisi todistusaineistoa päätöksentekonsa tueksi.

Trumpin Ukraina-puhelusta alkunsa saanut virkarikostutkinta on ollut käynnissä viikkojen ajan suljettujen ovien takana. Virkarikostutkinta on saanut alkunsa epäilystä, että Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä puhelinkeskustelussa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö, joten demokraattien esityksellä on hyvät mahdollisuudet menestyä äänestyksessä.

Tutkinnan uusi suunta

Demokraatit myös näyttävät vaihtaneen suuntaa virkarikosasian käsittelyssä, sillä aiemmin puolue on esittänyt, ettei asia tutkinnan vaiheista tarvitse äänestää. Tätä republikaanit ovat pitäneet epäreiluna.

Valkoisen talon edustaja Stephanie Grisham päätti myös käyttää demokraattien uutta lähestymistapaa lyömäaseena Pelosia vastaan. Grishamille äänestyksen järjestäminen oli osoitus siitä, että demokraatit tiesivät toimineensa väärin suorittaessaan "salaista ja presidentin oikeusturvaa loukkaavaa" tutkintaa.

– Hän viimein myöntää sen, minkä koko Amerikka jo tiesi, Grisham kommentoi Pelosin ilmoitusta virallisesta äänestyksestä.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja