Romuttaisiko USA:n irtautuminen koko ilmastosopimuksen? Suomen neuvottelija vastaa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan ilmoittavan lähipäivinä maansa erosta Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump on vaalikampanjastaan lähtien kritisoinut sopimusta kovin sanoin. Hän on nimittänyt sitä muun muassa "Kiinan salajuoneksi" ja "huijaukseksi".

Trump irroittautumassa Pariisin ilmastosopimuksesta 1:06

Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija, ympäristöneuvos Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä ei usko, että sopimus kaatuisi, vaikka Yhdysvallat vetäytyisi siitä. Hän painottaa, että sopimus on peruuttamaton.

– Kun se on astunut voimaan, se pysyy voimassa.

Honkatukian mukaan moni asia riippuu nyt siitä, miten muut Pariisin sopimuksen ratifioineet maat tehostavat omia ilmastotoimiaan. Vain kaksi YK:n jäsenmaata eli Syyria ja Nicaragua eivät ole sitoutuneet sopimukseen.

Tällä hetkellä ei näytä todennäköiseltä, että muut maat olisivat eroamassa sopimuksesta. Trumpin ilmoitus nimittäin sai heti paljon kritiikkiä osakseen maailmalla.

Maailma harmittelee eroaikeita

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää ehdottoman tärkeänä, että ilmastotavoitteista ei luovuta. Guterres sanoó, että mikäli jokin hallitus epäilee globaalia tahtoa tai sopimuksen tarpeellisuutta, se on syy muille toimia entistä vahvemmin yhdessä.

EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic puolestaan sanoo, että Euroopan unioni on valmis ottamaan johtoroolin ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Yhdysvaltain vetäytyminen olisi hänen mukaansa pettymys, mutta ei tarkoittaisi käännettä ihmiskunnan kannalta.

Myös suomalaiset poliitikot ovat laajasti pahoitelleet Trumpin päätöstä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kyseessä on "iso takaisku". Hänen mielestään ilmastotavoitteista ei voi luopua.

– Tämä työ ei saa pysähtyä, sanoi Sipilä eilen iltapäivällä eduskunnassa.

Muut suurpäästäjät vahvasti sopimuksen takana

Suurimmat hiilidoksidipäästöt ovat Yhdysvaltojen lisäksi Kiinalla, Intialla, Brasilialla ja Euroopan unionilla. Honkatukian mukaan nämä kaikki ovat vahvasti sitoutuneet Pariisin tavoitteisiin.

– Itse en usko muiden maiden eroon. Muut suurimmat päästöt omaavat maat seisovat vahvasti Pariisin sopimuksen takana ja ovat sen toimeenpanoa edistämässä.

Intia ilmoitti toissavuonna, että maan kivihiilen käyttö tulee luultavasti tuplaantumaan vuoteen 2020 mennessä. Maa on viime vuosina avannut uuden kivihiilikaivoksen keskimäärin lähes kerran kuussa.

Honkatukia kuitenkin arvioi, että myös Intia on vahvasti Pariisin sopimuksen takana. Hänen mukaansa on luultavaa, että maa ei todellisuudessa tule ottamaan pelättyä määrää hiilivoimaa käyttöön.

– Intiassakin uusiutuva energia etenee hyvinkin markkinaehtoisesti sellaista tahtia, että ehkä sielläkään ei nähdä tarvetta kaikelle suunnitellulle lisähiilivoimalle.

Trumpin päätös ei pysäytä osavaltioita

Yhdysvaltojen mahdollinen vetäytyminen ilmastosopimuksesta ei myöskään välttämättä pysäytä maan paikallishallinnon ilmastotoimia. Honkatukian mukaan nähtäväksi jää, miten paikallishallinto ja kansalaisyhteiskunta reagoivat liittovaltion päätökseen.

Monilla osavaltioilla ja kaupungilla on omat päästövähennystavoitteensa. Esimerkiksi Kaliforniassa ne ovat jo pitkään olleet tiukemmat kuin liitovaltiolla.

– En näe, että päätöksellä ei pitäisi olla dramaattisia vaikutuksia. Se ei pura osavaltioiden ja kaupunkien kunnianhimoista ilmastopolitikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat