Näin Sauli Niinistö puhui maailman johtajille huippukokouksessa: "Suomi haluaa johtaa esimerkin voimalla – aiomme ensimmäisenä teollisena taloutena muuttua hiilinegatiiviseksi"

Näin Sauli Niinistö puhui maailman johtajille huippukokouksessa:"Suomi haluaa johtaa esimerkin voimalla" 10:14
Videolla Sauli Niinistön puhe maailman johtajille ilmastohuippukokouksessa.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheen ilmastohuippukokouksessa New Yorkissa. Katso koko puheenvuoro videolta.

Niinistö piti maanantaina puheen YK:n pääsihteerin António Guterresin koolle kutsumassa ilmastokokouksessa. Ääneen pääsivät vain niiden valtioiden päämiehet, jotka ovat valmiita kiristämään aiempia ilmastolupauksiaan.

– Haluan kiittää teitä pääsihteeri Guterres, johtajuudesta, jota olette osoittanut kutsumalla meidät koolle tänään. Toivon, että teemme tänään historiaa, Niinistö aloitti puheensa.

Suomi sai puheenvuoron, sillä se on luvannut olla hiilineutraali jo vuonna 2035 ja lopettaa hiilen energiakäytön vuoteen 2029 mennessä.

– Jos ilmastotoimet epäonnistuvat, on nuoren sukupolven tulevaisuus vaakalaudalla, Niinistö totesi puheessaan.

Niinistön mukaan maailmanlaajuinen siirtyminen hiilineutraaliuteen tarkoittaa yhteiskuntiemme kokonaisvaltaista muutosta.

–  Puolinaiset toimet eivät riitä. Meidän on saatava kaikki poliittiset toimemme saumattomasti tehokkaiden ilmastotekojen tueksi.

"Suomen ilmastotavoitteet ovat maailman kunnianhimoisimpia"

Niinistön mukaan Suomi haluaa johtaa "esimerkin voimalla" ja Suomen nykyiset kansalliset ilmastotavoitteet ovat maailman kunnianhimoisimpia.

–  Suomen nykyiset kansalliset ilmastotavoitteet ovat maailman kunnianhimoisimpia. Hallituksemme on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Pian sen jälkeen aiomme ensimmäisenä teollisena taloutena muuttua hiilinegatiiviseksi, Niinistö sanoo.

Presidentin mukaan tehtävä on vaativa, mutta siihen vaadittava teknologia ja innovaatiot ovat jo olemassa. Hän myös vakuutti, että suomalaiset ovat täysin sitoutuneita määrätietoisiin ilmastotekoihin.

–  Haaste on valtava. Mutta niin on palkintokin: kestävä tulevaisuus seuraaville sukupolville. Meidän velvollisuutemme on taata se.

YK: Liki 70 maata luvannut pyrkiä hiilidioksidipäästöjen nollatasolle vuoteen 2050 mennessä

Lähes 70 valtiota on ilmoittanut pyrkivänsä hiilidioksidipäästöissä nollatasoon vuoteen 2050 mennessä, kertoo YK:n pääsihteerin toimisto tiedotteessa.

New Yorkissa pidettävässä ilmastohuippukokouksessa on paikalla myös ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka piti tilaisuudessa myös puheen.

Paikalla on myös ennakkotiedoista poiketen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, jonka ei pitänyt alun perin osallistua kokoukseen.

Poissa ovat sen sijaan muun muassa Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ja Australian pääministeri Scott Morrison. Trump veti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Brasiliassa sademetsää on tänä vuonna poltettu kiihtyvällä tahdilla ja Australia aikoo nojautua energiantuotannossaan edelleen hiileen.

Maailman suurimmista hiilidioksidipäästöistä vastuussa oleva Kiina on lähettänyt paikalle ulkoministeri Wang Yin. Guterres vihjaili viime viikolla, että Kiinalta saattaa olla tulossa uusia päästörajoituskeinoja.

Maailman hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet, vaikka Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015 sovittiin niiden leikkaamisesta. Tänä vuonna päättyvästä viisivuotisjaksosta on YK:n raportin mukaan tulossa lämpimin koskaan tilastoitu. 

Lue myös:

    Uusimmat