Trumpin oikeusshow jatkuu – analyysissä virkarikosoikeudenkäynnin käänteet

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu – Uutisaamu analysoi oikeudenkäynnin käänteet 8:02
MTV Uutisaamu: Trumpin oikeusshow jatkuu – analyysissä virkarikosoikeudenkäynnin käänteet

Yhdysvalloissa senaatti on äänestänyt, että entisen presidentin Donald Trumpin virkasyyteoikeudenkäynti etenee ja on perustuslain mukainen. Demokraatit väittävät toisin.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala taustoittaa MTV:n Uutisaamun haastattelussa, mitä poliittisessa prosessissa seuraavaksi tapahtuu ja miten Trump on viime päivinä reagoinut asiaan.

– Hän on ollut aika hiljaa ja aika lailla pois julkisuudesta. Tosiaan Twitterissäkään ei nyt ole sitä tavanomaista tajunnanvirtaa, mihin on totuttu. Näyttää myös siltä, ettei hän ole perustamassa uutta puoluetta. Se ei olisikaan järkevää, koska hän haluaa voittaa ja olla voittajien puolella. Yhdysvalloissa käytännössä pienpuolue ei voisi voittaa mitään vaaleja, Annala sanoo haastattelussa.

Katso asiantuntijan koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Myös MTV:n Washingtonissa oleva ulkomaantoimittaja Janne Hopsu kertoo aamun uutislähetyksessä demokraattien ajattelevan, että Trump loppiaisena antamillaan kommenteillaan kiihotti väkijoukon väkivalloin tunkeutumaan kongressiin, Yhdysvaltain demokratian ytimeen.

– He esittivät eilen illalla puheenvuoronsa aluksi useiden minuuttien videon päivän tapahtumista, ja Trumpin kommenteista siihen. He toivat myös esiin sen, että tämä prosessi nimenomaan on perustuslain mukainen, Hopsu sanoo.

– Trumpin tiimi taas sanoo ihan päinvastaista. Se ei sitä ole, sillä Trump on nyt yksityishenkilö, eivätkä hänen virka-aikanaan tekemänsä asiat enää päde häneen. He sanovat myös, että hänellä on perustuslain suoma sananvapaus kritisoida ja kyseenalaistaa vaaleja, ja että hänen puheitaan ei pidä ottaa niin kirjaimellisesti vaan vertauskuvallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat