Trumpin nimittämät tuomarit saattavat kaataa USA:n aborttioikeuden – myös presidentti hyökännyt abortteja vastaan kovin sanoin

Aborttioikeus on ollut Yhdysvalloissa kiperä kysymys jo vuosikymmenten ajan, eikä tilanne ole ainakaan tasaantunut presidentti Donald Trumpin aikana.

Trump on kaudellaan ajanut arvokonservatiivista politiikkaa. Hän on sanonut toivovansa, että aborttioikeus määriteltäisiin osavaltioiden tasolla. Jos näin olisi, abortti kiellettäisiin todennäköisesti useassa uskonnollisessa keskilännen ja etelän osavaltiossa.

Taannoisessa Liittovaltion tila -linjapuheessaan presidentti hyökkäsi aborttioikeutta vastaan kovin sanoin.

– New York tervehti ilolla lakia, joka antaisi luvan repiä vauvan äidin kohdusta hetkeä ennen syntymää, Trump maalaili.

Hän viittasi New Yorkin osavaltiossa hyväksyttyyn lakiin, joka sallii abortit 24. raskausviikon jälkeen, jos sikiö ei ole elinkykyinen tai jos raskaus uhkaa naisen henkeä. Osa liberaaleista osavaltiosta ajaakin ristipaineessa aborttioikeutta turvaavia ja jopa laajentavia lakeja.

Erityisesti aborttiaktivistien huomio kohdistuu korkeimman oikeuden voimasuhteisiin. Korkeimmalla oikeudella on mahdollisuus kumota Yhdysvaltain aborttioikeus.

Trump on saanut nimittää jo kaksi korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista. Korkeimman oikeuden katsotaankin nyt olevan konservatiivienemmistöinen ja aborttioikeuden vahvemmin uhattuna kuin vuosikymmeniin.

Roe vs. Wade suurennuslasin alla

Yhdysvalloissa naisten oikeus aborttiin nojaa vuonna 1973 tehtyyn korkeimman oikeuden ratkaisuun. Kuuluisa oikeusjuttu tunnetaan maassa nimeltä Roe vs. Wade.

Perustuslaillista aborttioikeutta on sittemmin haastettu useita kertoja aina korkeinta oikeutta myöten. Toistaiseksi se on pysynyt voimassa. Nyt moni toivoo tai pelkää, että konservatiivivoittoinen korkein oikeus kumoaisi Roe vs. Wade -ennakkotapauksen.

–  Olisi vaikea liioitella sitä, kuinka vakavasti uhattuna Roe vs. Wade tällä hetkellä on, aborttioikeutta puolustavan National Institute for Reproductive Health -järjestön johtaja Andrea Miller totesi CBS Newsille.

Viimeaikaiset korkeimman oikeuden päätökset ovatkin syntyneet tiukan äänestyksen tuloksena. Hyvän esimerkin antaa Louisianan osavaltion tilanne.

Vuonna 2014 Louisianassa meni läpi laki, joka olisi jättänyt osavaltioon vain yhden aborttiklinikan. Viimein helmikuussa korkein oikeus esti niukalla enemmistöllä 5–4 lain voimaantulon, kun yksi konservatiivisista tuomareista asettui liberaalien linjalle. Asiasta uutisoi muun muassa The New York Times.

Erityisen herkällä silmällä yritetään tulkita Trumpin nimittämän, tuoreimman korkeimman oikeuden tuomarin Brett Kavanaugh'n aborttikantaa.

CNN:n mukaan Kavanaugh'n aiemmat toimet antavat olettaa, että hän sallisi vähintään tiukennuksia aborttioikeuteen.

Sitkeä väsytystaistelu meneillään

Aborttioikeutta on rajoitettu eri osavaltioissa monin tavoin muun muassa sen mukaan, milloin ja missä abortteja voi tehdä. Aborttimyönteisen Guttmacher-tutkimuslaitoksen tilastoista selviää, että osavaltiot rajoittavat abortteja sadoilla säädöksillä.

Uusia rajoituksia ajetaan läpi edelleen. Missourin osavaltiossa viedään eteenpäin lakia, joka kieltäisi abortit noin kuudennesta raskausviikosta alkaen.

Osavaltioiden säätämät aborttioikeutta rajoittavat lait päätyvät usein oikeuteen, ja juuri sitä abortin vastustajat toivovat. Tällöin korkein oikeus voi ottaa tapauksia käsittelyyn ja tulkita uudelleen koko aborttioikeutta.

Lue myös:

    Uusimmat