Trumpin neuvonantaja selitteli valheita virkaanastujaisten väkimäärästä: "Tarjottiin vaihtoehtoisia faktoja"

1:49

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja hänen hallintonsa tiedotuslinja herätti jälleen sunnuntaina hämmennystä. Trump kummasteli ensin suosikkimediassaan Twitterissä, missä kaikki häntä vastustaviin mielenilmauksiin osallistuneet ihmiset olivat vaalien aikaan, kun eivät uurnille vaivautuneet.

– Katselin mielenosoituksia eilen: minulla oli sellainen käsitys, että meillä oli juuri vaalit. Miksi nämä ihmiset eivät äänestäneet? Trump kommentoi protesteja.

Hieman myöhemmin Trump tviittasi uudelleen, mutta oli jo maltillisemmalla tuulella:

– Rauhanomaiset protestit ovat demokratiamme tunnusmerkki. Vaikka en aina olekaan samaa mieltä, tunnustan ihmisten oikeuden ilmaista mielipiteitään.

Mielenosoitusten kommentoinnin välissä Trump kehuskeli Twitterissä virkaanastujaistensa katsojalukuja. Trumpin mukaan 31 miljoonaa ihmistä katsoi virkaanastujaisia, mikä oli presidentin mukaan 11 miljoonaa enemmän kuin Barack Obaman toisen kauden virkaanastujaisissa neljä vuotta sitten.

Perinteisesti toisen kauden virkavalatilaisuuden katsojamäärät ovat ensimmäistä pienemmät. Huffington Post -lehden mukaan Obaman kohdalla pudotusta oli noin kolmannes. Kahdeksan vuotta sitten lähes 38 miljoonaa ihmistä katsoi Obaman virkavalan vannomista, Huffington Post kirjoitti.

Väkimäärät tapetilla

Jos television katsojaluvut olivatkin Trumpille mieleen, samaa hän ei voinut sanoa virkaanastujaistensa yleisömäärästä. Trumpin mukaan mediassa esitetyt luvut neljännesmiljoonasta katsojasta olivat silkkaa hölynpölyä.

Trump sanoi, että hänestä näytti siltä, että virkaanastujaisia seurasi jopa yli miljoona ihmistä.

– Pidin puheen. Katsoin ja kenttä oli... Se näytti miljoonalta, puoleltatoista miljoonalta ihmiseltä, Trump sanoi puhuessaan keskustiedustelupalvelu CIA:n päämajassa.

– He (media) näyttivät kentän, jossa ei oikeastaan ollut ketään seisomassa. Ja he sanoivat, että Donald ei vetänyt ihmisiä paikalle, hän lisäsi.

Myös Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Sean Spicer syytti mediaa tarkoituksenmukaisesta ja valheellisesta raportoinnista.

– Tämä oli suurin yleisö, joka on koskaan todistettu virkaanastujaisissa, piste. Nämä yritykset vähätellä virkaanastujaisten innostusta ovat häpeällisiä ja väärin, Spicer vuodatti myöhään lauantaina.

Kun mediassa oli osoitettu Spicerin väitteet vääriksi, Trumpin keskeisiin neuvonantajiin kuuluva Kellyanne Conway selitti Spicerin sanomisia Buzzfeed-sivuston mukaan toteamalla tämän tarjonneen vain "vaihtoehtoisia faktoja".

Metron matkustajamäärät vertailussa

Entisen presidentin Barack Obaman virkavalatilaisuuteen osallistui arviolta 1,8 miljoonaa ihmistä vuonna 2009. Washingtonin viranomaiset ennakoivat, että perjantaina Trumpin virkavalatilaisuuteen osallistuisi mahdollisesti 800 000–900 000 ihmistä.

Viranomaiset eivät kerro virallisia arvioita väkimääristä, mutta televisiokuvista näkyi selvästi, että ihmisjoukot eivät ulottuneet niin pitkälle kuin Trump väittää.

Mediassa virkaanastujaisten väkimääriä pyrittiin suhteuttamaan toisiinsa muun muassa vertaamalla maanalaisen matkustajamääriä. Obaman virkaanastujaispäivänä kello 11 heitä oli yli 500 000, perjantain vastaava lukema oli vajaat 200 000.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja