Kommentti: Presidentti Trump vihaa rehellisiä toimittajia – aloitti juuri vapaan lehdistön mestauksen

Samaan aikaan, kun Washingtonin ja maailman eri kaupunkien kadut täyttyivät sadoista tuhansista marssijoista tasa-arvon puolesta ja Donald Trumpia vastaan, Valkoisen talon lehdistövastaava Sean Spicer piti erikoislaatuisen tiedotustilaisuuden.

Spicer väitti Valkoisen talon pressihuoneessa, että osa tiedotusvälineistä on kuvannut väärin tai epäedullisesta kuvakulmasta helikoptereillaan Trumpin virkaanastujaisten osallistujamääriä. Maan johtavat tv-kanavat ovat kuvanneet ilmasta virkaanastujaisten ihmismassoja siitä asti kun tekniikka on sen sallinut.

Perjantain Trumpin virkaanastujaisten tarkkaa osallistujamäärää on vaikea laskea tarkkaan, mutta ilmakuvat mahdollistavat arvioinnin. Ei ole epäilystäkään, etteikö Trumpin nimijäisiin osallistunut vähemmän väkeä kuin esimerkiksi entisen presidentin Barack Obaman nimityksiin. Myös Washingtonin julkisen liikenteen kulkijamäärissä oli iso pudotus Obaman aikaisiin juhlapäiviin. Washington DC on kuitenkin pitkälti demokraattipuolueen kaupunki, joten miksi Trump suuttui?

Trumpin itsetunto on vain riittämätön kansanvaltaan, eikä hänen tiedottajansa vaikuta olevan sen kypsempi. Tälle voi toki naureskella, mutta jos yhden maailman suurimman demokratian presidentti ei kestä protesteja tai toimittajien tarkkailua edes yleisömääristä, se on hyvin huolestuttavaa. En halua liioitella, mutta tästä voi pahimmillaan kehittyä sananvapaudellinen ongelma koko demokratiaa vastaan.

Trumpin lehdistövastaava syytti samassa lehdistötilaisuudessa suoraan mediaa myös virkaanastujaisten innostuksen latistamisesta. On totta, että Yhdysvaltain media on voimakkaasti jakaantunut vasemmalle ja oikealle, mutta Valkoisen talon ei kuulu liittovaltion ja kansan edustajana kertoa vääriä faktoja.

Spicer uhkasi laittaa median tilille ja painotti, ettei media saa enää tehdä arvioita. Sen jälkeen hän itse väitti kasvot peruslukemilla, että Trumpin virkaanastujaisissa oli ”isoin yleisö kuin koskaan ja piste”. Sitten lehdistövastaava poistuikin paikalta Valkoisen talon lehdistöhuoneesta ilman yhtään sallittua kysymystä. Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Miltä se sinusta kuulostaa? Joku varmasti vastaa diktatuurilta.

Ja totta todella. Mitä sitä lopulta tarvitaankaan autoritaariseen johtajuuteen 1) Tuhoa vapaa lehdistö 2) Väheksy kansalaisjärjestöjä 3) Kumoa lakeja.

Ja kaikkia näitä Trump tekee tietenkin vain kansalaisten tähden. Tosin kansalaiset olivat juuri massoittain kaduilla eikä Trump sanonut heille sanaakaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja