Mainos

Trumpin muurihankkeelle kipakka vastaanotto Meksikossa – maan presidentti tuomitsee hankkeen

1:43

Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto on tuominnut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen rakentaa muuri maiden rajalle. Nieto otti muuriasiaan jälleen kantaa, kun Trump eilen allekirjoitti muuria koskevan asetuksen. Nieto myös kehotti konsulaatteja suojelemaan siirtolaisten oikeuksia Yhdysvalloissa.

Televisioidussa viestissään Nieto myös sanoi, että Yhdysvaltojen päätös muurin rakentamisesta on jakanut maita yhdistämisen sijaan.

Nieto ei myöskään ottanut kantaa siihen, että aikooko hän perua ensi viikon tapaamisensa Trumpin kanssa. Poliitikot Meksikossa ovat vaatineet asiaa.

Esimerkiksi tulevien vaalien mahdollinen presidenttikandidaatti Margarita Zavala tviittasi, että tapaamista pitäisi harkita uudelleen. Hänen mukaansa Trumpin ilmoitus muurista ennen tapaamista Nieton kanssa on loukkaus Meksikoa vastaan.

Lisäksi esimerkiksi valtiovarainministeri Ildefonso Guajardo varoitti, että Meksiko saattaisi vetäytyä neuvotteluista Trumpin hallinnon kanssa, jos se muun muassa vaatii Meksikoa maksamaan muurin.

Nieton tiedottaja ei toistaiseksi ole kommentoinut valtiovarainministerin lausuntoa.

Lisäksi muiden muassa senaattori Miguel Barbosan mukaan muuriaikeet ovat vihamielistä toimintaa Meksikoa, Latinalaista Amerikkaa, maailmaa ja vapautta vastaan.

Senaattori Armando Rios Piter puolestaan vaati, että Nieton olisi peruttava matka Yhdysvaltoihin.

Myös kehotuksia tavata Trump

Toisaalta Nieto on saanut kannustusta siihen, että hänen tulee puolustautua Trumpia vastaan Yhdysvaltain-vierailun aikana. Esimerkiksi kaksinkertainen presidenttiehdokas Andres Manuel Lopez Obrador kehotti Nietoa tekemään valituksen Yhdysvaltain hallitukselle ihmisoikeuksien loukkaamisesta ja rotusyrjinnästä.

Hänen mukaansa Nieton pitäisi viedä valitus Trumpille Washingtoniin ja "taistella vapauden puolesta, ei anoa sitä".

Entinen presidentti Vicente Fox puolestaan otti muuriasiaan kantaa Twitterissä voimasanoilla höystettynä. Foxin mukaan Meksiko ei aio maksaa muuria. Fox suuntasi tviittinsä suoraan Valkoisen talon tiedotuspäällikölle Sean Spicerille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.