Mainos

Meksikon presidentti aikoo tavata Trumpin – muuripuheet tuskin esillä

Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto on sopinut tapaavansa Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin.

Meksikolaisten ja Trumpin välejä on hiertänyt tulevan presidentin vaalikampanjan aikaiset maahanmuuttovastaiset puheet.  

Nieto toivoo tapaamisen järjestyvän jo siirtymäkauden aikana. Tarkoituksena on keskustella maiden suhteiden suunnasta.  

Nieto kertoo onnitelleensa Trumpia voitosta puhelinkeskustelussa, jota hän kuvaili hyväntahtoiseksi, ystävälliseksi ja kunnioittavaksi.  

– Olen optimistinen. On selvää, että uusi vaihe alkaa uuden hallituksen myötä. Mielestäni se on kuitenkin myös suuri mahdollisuus molempien maiden kehittymiselle, Nieto sanoi virallisessa asunnossaan Mexico Cityssä.  

Muurista ei keskusteltu

Meksikon hallituslähteen mukaan kaksikko ei puhunut Trumpin vaalilupauksesta, jonka mukaan Trump rakennuttaisi maiden rajalle meksikolaisilla maksatetun muurin.   

Esimerkiksi Meksikon ulkoministeri Claudia Ruiz Massieu on sanonut, ettei muurin maksaminen kuulu maan suunnitelmiin. Myös Nieto itse sanoi Trumpille tämän elokuisen Meksikon vierailun aikana, että Meksiko ei tule ikinä maksamaan muuria.

Trumpin elokuinen vierailu maassa suututti meksikolaisia, ja osansa suuttumuksesta sai myös Nieto. Meksikolaiset kritisoivat presidenttiä siitä, että hän kutsui maahan vierailulle miehen, joka on kutsunut meksikolaisia siirtolaisia raiskaajiksi ja huumekauppiaiksi.

Lisäksi Trump on uhannut karkottaa miljoonia paperittomia siirtolaisia Yhdysvalloista sekä jäädyttää rahalähetyksiä, joita siirtolaiset lähettävät perheilleen kotimaahansa.

Trump on myös hermostuttanut markkinoita lupauksilla, jonka mukaan hän neuvottelisi uusiksi ehtoja aiemmin solmitusta Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta Naftasta, jossa muun muassa Meksiko on mukana.

Vaalien jälkeen valuuttamarkkinoilla kovimpaan syöksyyn joutui Meksikon peso, joka heikkeni vajaat kahdeksan prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.