Mainos

Trumpin Meksikon-vierailun takana yksi taho – valmisteltiin hiljaisuudessa

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vierailu Meksikoon oli yritys rauhoitella maassa toimivia sijoittajia, väittää uutiskanava CNN

CNN uutisoi meksikolaislähteisiinsä vedoten, että aloite Trumpin kutsumisesta vierailulle lähti Meksikon valtiovarainministeriöstä. Lähteiden mukaan Meksikon ulkoministeriö ei ollut äkkivierailun suunnittelusta edes tietoinen.

CNN:n mukaan tiedot on varmistettu sille kahdesta lähteestä. Toinen lähteistä on CNN:n mukaan meksikolainen hallitusvirkailija, toinen työskentelee lähellä hallitusta.

Meksiko haluaa lähteiden mukaan vakuuttaa hermostuneille sijoittajille voivansa työskennellä Meksikoa kovin sanoin suomineen Trumpin kanssa, mikäli tämä voittaa. 

Kannatusmittaukset näkyvät peson kurssissa

Sisäministeriön virkamiehet toivoivat Trumpin vierailun Meksikossa hillitsevän sijoittajapakoa, jonka myötä Meksiko on maan keskuspankin tietojen mukaan kuluneen vuoden aikana menettänyt jo yli 11 miljardia dollaria eli noin 9,8 miljardia euroa. Vierailun toivottiin myös estävän peson kurssia laskemasta.

Tähän asti peso on kääntynyt laskuun aina, kun mielipidemittaukset Yhdysvalloissa ovat osoittaneen Trumpin ja demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin olevan kannatuksessa lähellä toisiaan. Kun Clinton on kannatusmittausten mukaan johdossa, peson kurssi kohenee.

Trump tapasi Meksikossa lyhyellä vierailulla maan presidentti Enrique Pena Nieton myöhään keskiviikkona Suomen aikaa. Kutsun Trumpille esitti presidentti. Pena Nieto on kutsunut maahan myös demokraattien ehdokkaan Clintonin.

Presidentti on vakuuttanut Meksikon tekevän yhteistyötä Yhdysvaltain presidentin kanssa olipa tämä kumpi ehdokkaista hyvänsä.

Pena Nieto: Mahdollisuus tavata tärkeä henkilö

Trump on Meksikossa hyvin epäsuosittu maata ja sen asukkaita sekä meksikolaistaustaisia Yhdysvaltoihin muuttaneita siirtolaisia koskevien kärkkäiden kommenttiensa takia. Presidentin Trumpille esittämä kutsu aiheuttikin Meksikossa kovaa arvostelua. 

Pena Nieto puolusti tapaamistaan Trumpin kanssa sanomalehti El Universalin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa. Pena Nieton mukaan kyseessä oli mahdollisuus tavata tärkeä henkilö.

– Olin hyvin selväsanainen julkisesti ja yksityisissä keskusteluissa siitä, että Meksikossa ollaan loukkaantuneita hänen meksikolaisia koskevista lausunnoistaan, presidentti kirjoitti.

– Toin esiin, että ansaitsemme kunnioitusta ja olemme rehellisiä, ahkeria ihmisiä, jotka arvostavat perheitään ja lujaa työtä.

Pena Nieto myös toisti sanoneensa Trumpille, ettei Meksiko aio maksaa Trumpin visioimaa rajamuuria, jolla republikaanikandidaatti on sanonut tyrehdyttävänsä huumeiden ja laittomasti maahan pyrkivien siirtolaisten saapumisen.

Trump väitti yhdessä Pena Nieton kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei kaksikko puhunut muurin rahoituksesta. Pena Nieto kiisti väitteen ensimmäistä kertaa Twitterissä pian tiedotustilaisuuden jälkeen.

Katso aiempia Trump-aiheisia videoitamme:

0:41

1:50

0:59

2:02

0:47

1:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.