Mainos

Trumpin mukaan jotain tapahtui perjantaina Ruotsissa – Ruotsissa Säpokaan ei kuitenkaan tiedä mitä

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin puheet Ruotsista ovat herättäneet kysymyksiä naapurimaassa.  

Trump käytti lauantaina paikallista aikaa Floridassa pitämässään puheessa Ruotsia huolestuttavana esimerkkinä - mutta mistä, ei ole täysin selvää. Vihjailu liittyi kuitenkin ilmeisesti maahanmuuttajiin.  

– Katsokaa, mitä tapahtui Saksassa. Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa. Ruotsissa! Kuka olisi uskonut, presidentti sanoi.  

Ruotsin suojelupoliisi Säpokaan ei osaa sanomalehti Aftonbladetin mukaan antaa selitystä sille, mistä on kyse.  

– Mikään uhka-arviossa ei ole muuttunut sitten perjantai-illan, kertoo Karl Melin Säpon viestinnästä Aftonbladetille.  

Ruotsin ulkoministeriö ja Yhdysvaltain Ruotsin -lähetystö eivät halunneet kommentoida asiaa lehdelle.S

En sijaan Ruotsin entinen ulkoministeri ihmetteli Twitterissä suoraan, mitä ihmettä Donald Trump on oikein polttanut. 

Mitä illalla sitten tapahtui?

– He ovat ottaneet sisään paljon ihmisiä. Heillä on ongelmia, joita he eivät ikinä pitäneet mahdollisena, Trump jatkoi nostaen hetken päästä esille myös Nizzan ja Pariisin tapahtumat.  

Trumpin mukaan jotain Ruotsissa oli edellisenä iltana tapahtunut, mutta ruotsalaisilla on ollut vaikeuksia selvittää, mistä tapahtumista presidentti puhui.  

Sosiaalisessa mediassa asiaa on arvailtu kiivaasti. Keskustelua asiasta on käyty ainakin Twitterissä hashtagilla #LastNightInSweden.   

– Ei. Mitään ei ole tapahtunut Ruotsissa. Ei ollut terrori-iskua. Ollenkaan. Uutiset käsittelevät vain Melfestiä, tviittaa koulukirjastonhoitaja Emma ja viittaa Melodifestivalen -laulukilpailuun.  

Expressen arvelee yhden haastattelun olevan Trumpin sanojen takana

Ruotsalaislehti Expressen arvelee, että Trump voi viitata omituisella viittauksellaan myös Fox News -kanavalla näytettyyn haastatteluun. Haastattelussa juontaja Tucker Carson haastatteli räväkkänä tunnettua dokumenttiohjaajaa Ami Horowitzia joka on viettänyt aikaa myös Ruotsissa tutkiessaan Euroopan pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden tilannetta. Hänen mukaan erilaiset väkivallan teot ovat lisääntyneet Ruotsissa liian avoimen maahanmuuttopolitiikan takia.

Lisäksi Horowitzin mukaan kaksi vuotta sitten Ruotsiin tuli 162 000 turvapaikanhakijaa, mutta vain 500 olisi saanut töitä. Expressen muistuttaa artikkelissaan, että samoja lukuja on käytetty Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n jutussa viime vuoden keväällä. Lisäksi Expressen nostaa esille, että Ruotsissa turvapaikanhakijalla ei yleensä ole työlupaa ennen oleskelulupapäätöstä. 

Trump on aiemmin väittänyt, että mediat piilottelevat terrori-iskuja. Valkoinen talo julkaisi viime viikolla jopa listan iskuista, joista media on sen mukaan raportoinut "liian vähän". Listalla olivat muun muassa laajasti mediassa esillä olleet Pariisin ja Nizzan iskut.

Otsikkoa korjattu klo 12:17. Perjantaina, ei eilen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.