Mainos

Trumpin kannattajat ja vastustajat tappelivat Chicagossa – "Täällä on täysi kaaos"

1:00

Donald Trumpin kampanjatilaisuus on peruttu Chicagossa Trumpin kannattajien ja vastustajien tappelujen takia.

Republikaanien presidenttiehdokaskisaa johtavan Trumpin piti puhua Chicago Pavillion -areenalla Illinoisin yliopistolla. Amerikkalaismedian mukaan ennen tilaisuuden alkua paikalle oli kerääntynyt kymmeniätuhansia ihmisiä, osa Trumpin kannattajia ja osa häntä vastustavia mielenosoittajia.

Väkijoukossa puhkesi väkivaltaisia yhteenottoja, jonka takia tilaisuus päätettiin perua.

– Herra Trump saapui juuri Chicagoon, ja tavattuaan viranomaisia päätti, että kaikkien paikalle kerääntyneiden kymmenientuhansien ihmisten turvallisuuden takia tämäniltainen tilaisuus siirretään toiseen päivään, Trumpin kampanja sanoi lausunnossa.

Chicagon poliisi korosti myöhemmin, ettei se kehottanut Trumpia perumaan tilaisuutta. Poliisista kerrottiin uutistoimisto AP:lle, että paikalla oli tarpeeksi poliiseja hoitamaan kaikenlaiset tilanteet.

Areenalla ollut uutiskanava CNN:n toimittaja kuvaili kuitenkin tilannetta kaoottiseksi.

– En ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Tilanne ei ole turvallisuuspuolen hallussa, täällä on täysi kaaos, toimittaja sanoi.

Kahakoita ollut aiemminkin 

Trumpin kampanjan varrella on nähty muitakin kahakoita. Juuri ennen saapumistaan Chicagoon Trump kampanjoi St. Louisissa, missä CNN:n mukaan poliisi pidätti useita ihmisiä häntä vastustaneesta mielenosoituksesta. 

Arvostelijoiden mukaan Trump itse yllyttää mellakoitsijoita lausunnoillaan.

– Minulle on kerrottu, että yleisössä saattaa olla joitain, joilla on tomaatteja. Jos näette jonkun, jolla on tomaatti, hakatkaa heidät. Olen vakavissani. Hakatkaa heidät, lupaan maksaa oikeuskulut, hän sanoi kampanjatilaisuudessa Iowassa helmikuun alussa.

Fox Newsin haastattelussa Trump kuitenkin kiisti, että hänellä olisi ollut mitään osaa Chicagon tapahtumiin.

– En käytä vihapuhetta. Maamme on erittäin jakautunut. Edustan suurta määrää ihmisiä, jotka ovat vihaisia. He eivät ole vihaisia ihmisiä, mutta heillä on vihaa. Tämä on hyvin taloudellista; tämä liittyy paljon työllisyyteen, Trump sanoi.

Haastajat syyttivät Trumpia 

Trumpin republikaanihaastajat vierittivät syyn miljardöörin niskoille. Ehdokaskisan kakkonen, Texasin senaattori Ted Cruz sanoi, että väkivaltaisuudet olivat ennalta-arvattava seuraus Trumpin aiemmasta käytöksestä mielenosoittajia kohtaan. 

– Kaikissa kampanjoissa vastuu on huipulla. Jos kampanjassa kannustaa väkivaltaisuuksiin, luo ympäristön, joka vain rohkaisee tuollaista, Cruz sanoi.

Floridan senaattori Marco Rubio arvioi, että Trumpin vaalitilaisuuksien sävy häiritsee monia.

– Jos on ehdolla presidentiksi, olisi tajuttava, että sellaisella retoriikalla presidentiltä - tai merkittävältä ehdokkaalta - on seurauksia, Rubio sanoi.

Protestiin osallistunut Maria Hernandez, 25, iloitsi siitä, että tilaisuus peruttiin. Hän vastustaa erityisesti Trumpin kantoja maahanmuuttoon.

– En ole koskaan ollut näin ylpeä kaupungistani. Protestoin, koska olen musta ja meksikolainen. En tiedä, mihin Trump haluaisi minut karkottaa, mutta kohtaan rasismia Chicagossa joka päivä, ja olen saanut tarpeekseni, hän sanoi CNN:lle. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.