Trumpin ja urheilijoiden sanasota kertoo ilmapiirin politisoitumisesta – "Hän ei ole kovin anteeksiantava tässäkään asiassa"

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja eri palloilulajien pelaajien välinen sanasota horjuttaa vanhoja käsityksiä huippupoliitikkojen ja huippu-urheilijoiden välisestä sopusoinnusta.

– Tämä kertoo ilmapiirin politisoitumisesta. Ollaan tultu tilanteeseen, jossa on valittava puolensa, Turun yliopistossa työskentelevä historiantutkija ja valtiotieteen tohtori Markku Jokisipilä sanoo.

Sunnuntaina Trump kehotti kannattajia boikotoimaan amerikkalaisen jalkapallon NFL:n pelejä. Trumpin mielestä boikotilla painostettaisiin liigaa irtisanomaan tai erottamaan määräajaksi pelaajat, jotka eivät hänen mukaansa osoita kunnioitusta "lipulle ja isänmaalle".

Amerikkalaisen jalkapallon valmentajan Mikko Koikkalaisen mukaan väki on hyvin kahtia jakautunut.

– Vanhemmat ihmiset ja vanhoillisemmissa osavaltioissa asuvat ovat pettyneitä, Koikkalainen viittaa pelaajien mielenilmauksiin kansallislaulujen aikana.

Julkisuutta molemmille

Yksi politiikan ja urheilun yhteistyön muodoista on ollut eri palloilulajien mestarijoukkueiden vierailut Valkoisessa talossa.

– Poliitikot ovat iskeytyneet urheilijoiden kylkeen luodakseen positiivista imagoa. Molemmille osapuolille tämä on win-win-tilanne. Suuret ammattilaisurheiluseurat saavat hyvää julkisuutta, kun ne näyttäytyvät yhdessä poliitikkojen kanssa, Jokisipilä taustoittaa.

Hallitseva jääkiekon NHL:n mestari Pittsburgh Penguins aikoo saapua Valkoiseen taloon, mutta NFL-mestari New England Patriotsin pelaajista moni kieltäytyi.

Nyt myös Trump on katkaisemassa yhteistyötä, kun hän lauantaina ilmoitti peruvansa koripallon NBA:n mestarijoukkueen Golden State Warriorsin kutsun Valkoiseen taloon. Useat joukkueen pelaajat olivat aiemmin kritisoineet Trumpia.

Kiistan juuret historiassa

Kärjistynyt tapahtumasarja käynnistyi jo viime kaudella, kun NFL-pelaaja Colin Kaepernick protestoi mustaihoisten kohtelua istumalla tai polvistumalla ennen otteluja soitettavan kansallislaulun ajaksi.

– Moni yhtyi Kaepernickin aloittamaan rauhalliseen tapaan osoittaa mieltään. Nyt moni on suuttunut siitä, miksi vapaan maailman johtaja puuttuu asiaan, Koikkalainen sanoo.

Trump otti jo ennen presidentiksi valintaansa voimakkaasti kantaa Kaepernickin mielenilmaukseen. Nyt jotkin joukkueet eivät ole saapuneet kentälle kansallislaulujen ajaksi.

– En usko, että kokonaiset joukkueet jäävät enää pukukoppiin kansallislaulun ajaksi, Koikkalainen arvioi seuraavaa käännettä.

Nokittelu on ollut kovaa etenkin sosiaalisessa mediassa, missä pelaajat yli lajirajojen ovat ryöpyttäneet presidenttiä. Trump on vastannut samalla mitalla.

– Trumpin käytös vaikuttaa siltä, ettei hän ole kovin anteeksiantava tässäkään asiassa, Koikkalainen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat