Trumpin ja Pencen välit muuttuivat jäätäviksi – varapresidentti pettyi pahasti: "Kaiken sen jälkeen, mitä olen tehnyt hänen vuokseen"

Trump alkoi paikkailla mokiaan, ministerit erosivat – asiantuntija kertoo, millaisessa pulassa presidentti on 10:08
Trump alkoi paikkailla mokiaan, ministerit erosivat – asiantuntija kertoo, millaisessa pulassa presidentti on

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump ei medialähteiden mukaan edes varmistanut, että varapresidentti Mike Pence oli kunnossa Washingtonissa kongressitaloon tehdyn iskun jälkeen.

Keskiviikon kongressitalon väkivaltaisten tapahtumien jälkeen osa republikaaneista on vaatinut varapresidentti Mike Penceä astumaan Donald Trumpin tilalle. 

Seitsemän uutisissa eilen vieraillut Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson Helsingin yliopistosta vahvisti, että käytännössä on mahdollista, että Pence astuisi Trumpin tilalle. Trumpilla olisi kuitenkin tällöin valitusoikeus ja sen jälkeen kongressi joutuisi vielä äänestämään asiasta.

Aiemmin palveli kuuliaisesti presidenttiä

Aiemmin yhteistyö Trumpin ja Pencen välillä on sujunut saumattomasti. Pence on ollut kuuliainen presidentin palvelija.

Vuosien ajan Pence on toteuttanut erittäin kuuliaisesti Trumpin antamia käskyjä, jopa liiallisuuksiin asti, kirjoittaa The New York Times. Viime päivien tapahtumat ovat kuitenkin muuttaneet Trumpin ja Pencen välit hyvin viileiksi. 

Käänsi kelkkansa

Kaikki alkoi siitä, kun keskiviikkona ennen puhettaan Trump puhui varapresidentti Pencen kanssa puhelimessa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan puhelussa Trump kehotti Penceä hylkäämään osan vaalit voittaneen Joe Bidenin äänistä. Trump oli vaatinut tätä Penceltä lukuisia kertoja aiemminkin. Pence kuitenkin vastasi, ettei hänellä ole valtuuksia puuttua osavaltioiden vaalituloksiin. 

Tämän jälkeen Trump käänsi Pencelle selkänsä. Trump ei edes varmistanut henkilökohtaisesti, että Pence oli kunnossa kongressitalolle tehdyn piirityksen jälkeen, kirjoittaa The New York Times.

Yhdysvaltain salaisen palvelun edustajat halusivat varapresidentin poistuvan kongressirakennuksesta, mutta hän kieltäytyi ja jäi kellariin odottamaan tilanteen laukeamista.

Yhdysvaltalaisten medioiden mukaan Pence tunsi, että Trump oli pettänyt hänet. Senaattori James M. Inhofe kertoi The Tulsa Worldille, että Pence oli ilmaissut olevansa erittäin pettynyt Trumpiin "kaiken sen jälkeen, mitä olen tehnyt hänen vuokseen".

Helppo päätös

Torstaina Pence ei käynyt Valkoisen talon kompleksissa, vaan työskenteli hallintovirkailijoiden mukaan varapresidentin residenssissä. 

Politico-lehden mukaan Pencen odotetaan osallistuvan Bidenin virkaanastujaistilaisuuteen 20. tammikuuta. Pencen läheisten lähteiden mukaan varapresidentti päätti osallistua tilaisuuteen sen jälkeen, kun Trump arvosteli julkisesti hänen haluttomuuttaan ääntenlaskennan hylkäämisestä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

– Se oli paljon vaikeampi päätös Pencelle vielä päiviä sitten, mutta nyt se on vähemmän vaikea, sanoi Pencen läheinen Politicolle.

Trump ei tämänhetkisten tietojen mukaan aio osallistua Bidenin virkaanastujaisiin, vaan hän haluaa poistua Washingtonista ennen niitä.

Eroaalto käynnissä

Pence ei ole ainoa, joka tuntee olevansa petetty Trumpin viimepäiväisten toimien seurauksena. 

Valkoisessa talossa on käynnissä eroaalto keskiviikon väkivaltaisten tapahtumien jälkeen. Muun muassa entinen Valkoisen talon kansliapäällikkö ja nykyinen Pohjois-Irlannin erityisedustaja Mick Mulvaney, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Matt Pottinger, Valkoisen talon juhlista ja sosiaalisista tapahtumista vastaava sihteeri Anna Cristina Niceta ja Trumpin vaimon Melanian edustaja Stephanie Grisham ovat eronneet toimistaan.

Lue myös:

    Uusimmat