MTV Washingtonissa: Kannattajat pettyivät, kun Trump myönsi ettei hän ole seuraava presidentti – pehmentyneelle linjalle on selkeä syy

3:01
Katso videolta MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Mari Karppisen raportti Washingtonista, miten Donald Trumpin puheeseen suhtauduttiin.

Donald Trump myönsi viimein julkisesti, ettei hän ole seuraava presidentti. Sitä hän ei kuitenkaan sanonut suoraan, että hän olisi hävinnyt vaalit.

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump vakuuttaa Twitterissä julkaistulla videolla keskittyvänsä nyt sujuvan vallanvaihdon turvaamiseen.

Trumpin mukaan nyt tarvitaan sovinnontekoa ja yhteistyötä.

Toisin kuin vielä eilen, Trump tuomitsi mellakoitsijoiden hyökkäyksen kongressiin, ja vakuutti, että lakia rikkoneet saavat maksaa teoistaan.

– Väkivaltaan ja tuhoamiseen syyllistyneet, te ette edusta maatamme, hän sanoi.

– Lakia rikkoneet joutuvat maksamaan teoistaan. 

Ei sanonut suoraan hävinneensä

Trump myönsi videopuheessaan myös ensimmäistä kertaa, että hän ei ole seuraava presidentti ja vetosi kannattajiinsa, että nämä hyväksyisivät vaalituloksen.

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että tämä oli pettymys Trumpin kannattajille.

– Se on kuitenkin tärkeää panna merkille, että Trump ei missään vaiheessa sanonut suoraan, että hän on hävinnyt vaalit eikä onnitellut Joe Bidenia voitosta. Mutta hän lupasi kuitenkin rauhanomaisen vallansiirron, ja totta kai täällä sitä nyt kovasti toivotaan, että se pitää paikkaansa, Karppinen kertoi tunnelmista Washingtonissa.

Karppisen mukaan Trumpin puheille on syynsä.

– Se, miksi Trump nyt ikään kuin hieman pehmensi tuosta eilisestä linjaansa, johtuu siitä, että aika moni hänen kabinetistaan on eronnut tämän mellakoinnin vuoksi ja nyt Valkoisesta talosta kerrotaan, että lisää avustajia on uhannut erota, ellei Trump tee jotain.

Useat eronneet

Useat Trumpin avustajat ovat eronneet eilisen tapahtumien jälkeen. Heidän joukossaan ovat muun muassa entinen Valkoisen talon kansliapäällikkö ja nykyinen Pohjois-Irlannin erityisedustaja Mick Mulvaney, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Matt Pottinger, Valkoisen talon juhlista ja sosiaalisista tapahtumista vastaava sihteeri Anna Cristina Niceta, Trumpin vaimon Melanian edustaja Stephanie Grisham sekä Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Matthews.

Lisäksi Yhdysvaltojen opetusministeri Betsy DeVos on ilmoittanut eroavansa tehtävästään. Hän sanoi erokirjeessään, että presidentti oli yllyttänyt lausunnollaan kannattajiaan väkivaltaan.

Aiemmin torstai-iltana Suomen aikaa liikenneministeri Elaine Chao ilmoitti erostaan. Chaon mukaan mellakka oli traumaattinen kokemus, joka olisi ollut täysin vältettävissä. Chao kertoo tapahtumien vaivanneen häntä tavalla, jota hän ei voi enää ohittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja