Trumpin ehdokkuus näyttää yhä varmemmalta: "Presidenttinä voisi mahdollisesti armahtaa itsensä, jos saisi vankilatuomion"

Tasoittaako supertiistai Trumpin tietä Valkoiseen taloon? 9:51
Tasoittaako supertiistai Trumpin tietä Valkoiseen taloon?

Donald Trumpin tie republikaanien presidenttiehdokkaaksi näyttää entistä varmemmalta. Presidenttinä Trump voisi ehkä armahtaa itsensä, jos hän saisi vankilatuomion.

Huomenta Suomessa vieraillut Helsingin yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson arvioi, että esteet Donald Trumpin presidenttiehdokkuuden edestä näyttävät poistuvan yksi toisensa jälkeen.

– Selvää on jo nyt, että tänään supertiistaina Joe Bidenista on tulossa demokraattien presidenttiehdokas. Ja jos mitään hyvin ihmeellistä ei tapahdu, Donald Trumpistaon tulossa republikaanien ehdokas.

– Suurin osa liittovaltioiden gallupeista kertovat, että Trump on hieman edellä. Mutta on tosi iso ryhmä ihmisiä, jotka eivät ole vielä päättäneet omaa ehdokastaan, Andersson kuvaa asetelmia.

Voiko Trump joutua vielä vankilaan?

Anderssonin mukaan muutama demokraattien osavaltio olisi halunnut kieltää Trumpin osallistumisen presidentinvaaleihin.

– Nyt se ei enää onnistu, sillä korkein oikeus päätti, että osavaltiolla ei ole tätä oikeutta vaan se on kongressilla. Trump on ilman muuta valmis vaaleihin.

Andersson nostaa esiin vielä sen, että monet äänestäjät ovat sanoneet etteivät äänestä Trumpia, jos hän saa rikostuomion ennen vaaleja.

Nyt näyttää siltä, että Trumpin mahdollista osallisuutta kongressitalon valtaukseen ei tutkita korkeimman oikeuden päätöksellä ennen vaaleja.

– Tämä on Trumpille helpotus. Jos hän saa vankilatuomion tultuaan valituksi presidentiksi, oikeusoppineet ovat tällä hetkellä erimielisiä, voiko Trump armahtaa itsensä, spekuloi Andersson.

Anderssonin mukaan Nikki Haley on heikosta kannatuksesta huolimatta Trumpin vastaehdokkaana yhä, jos Trumpin ehdokkuus estyisi kuitenkin.

– Jos Trump saa rikostuomion ennen vaaleja, eikä hän voi asettua ehdolle tai tulee sairastapaus, koska Trump on iäkäs. Haley hakee tässä ensisijaisesti julkisuutta.

Trumpin lupaukset

Anderssonin mukaan Trump on antanut eri äänestäjille erilaisia vaalilupauksia.

– Esillä on ollut tietysti siirtolaisuus ja työpaikkojen lisääminen. Lupaukset ovat samaa luokkaa kuin aiemmillakin kerroilla, sillä Trump on ehdokkaana jo kolmatta kertaa. 

Anderssonin mukaan Trumpilta on kuultu jopa rasistisia kommentteja, vaikka hän samaan aikaan sanoo olevansa paras presidentti afroamerikkalaiselle väestölle.

– Trumpin puheet on Trumpin puheita, kyllä niissä jotain on taustalla ja nähtäväksi jää, mikä hänen suhteensa Venäjään tulee lopulta olemaan.

Katso ylläolevalta videolta: Koko haastattelu, jossa Andersson arvioi myös Bidenin mahdollisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat