Trumpin aika vaatii medialta uusia toimintatapoja – huipputoimittajat ehdottavat tiedotusvälineiden yhteistyötä uutiskilpailun sijaan

Donald Trump voi tehdä toimittajien elämän oikeasti hankalaksi pelkän haukkumisen lisäksi.  Epäsuosioon joutuneilta voi evätä pääsyn lehdistötilaisuuksiin, eikä heille tarvitse antaa haastatteluja. 

Lehdistönvapauden muodollinen rajoittaminen olisi dosentti Outi Hakolan mukaan sen sijaan aika vaikeaa ja voisi vaatia tuen hakemista korkeimmasta oikeudesta asti. 

– Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, kenet Trump nimittää sinne tuomariksi, Hakola sanoo. 

Helpompaa on yrittää pistää oman hallinnon suut suppuun. Amerikkalaismediat ovat jo kertoneet muun muassa ympäristövirasto EPA:n ja useiden ministeriöiden saamista ohjeista rajoittaa sosiaalisen median käyttöä ja kontakteja toimittajiin. Epämiellyttäviä Twitter-viestejä on peruttu ja poistettu. 

Uudessa tilanteessa journalistit joutuvat miettimään uudenlaisia toimintatapoja.  Kansainvälisen Panama-paperit -juttukokonaisuuden alulle panneet saksalaistoimittajat Frederik Obermaier ja Bastian Obermayer kehottavat amerikkalaisia yhteistyöhön. Jos presidentti kieltäytyy vastaamasta jonkun toimittajan kysymykseen, kollegojen pitäisi toistaa se kunnes vastaus irtoaa, he ehdottavat Guardian-lehdessä. 

Uutiskilpailun sijaan voimat voisi yhdistää toisen median kanssa myös silloin, kun omat tiedot eivät aivan riitä jutun syntymiseen. 

Journalismin professori Jay Rosen arvio PressThink-blogissa, että toimittajat joutuvat uudessa tilanteessa hakemaan tietoa epätavallisista paikoista hallinnon reunamilta. Rosenin mukaan ulkopolitiikasta tietoa saattaa tulevaisuudessa löytyä paremmin muiden kuin oman maan hallinnosta.  

Lue myös:

    Uusimmat