Mainos

Trumpilta sydämetön uhkaus – kieltäytyy auttamasta metsäpalojen riepottelemaa Kaliforniaa: "Taistelemme osavaltiomme historiallisesti tuhoisimpia tulipaloja vastaan, ja Trump hyökkää täysillä vastaan"

2:26
Suomalainen Riku Campo Kalifornian maastopaloista: Savun haju niin voimakasta, ettei ulkona voi olla – satoja tuhansia ihmisiä evakuoitu kodeistaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi taas tänään kieltäytyvänsä antamasta liittovaltion tukea Kalifornialle, osavaltion demokraattisen kuvernöörin kritisoitua Trumpin ympäristöpolitiikkaa.

Kuluneen kahden viikon aikana metsäpalot ovat tuhonneet lähes 40 000 hehtaaria Kaliforniassa.

Maria-nimellä tunnettu palo roihahti torstaina noin 65 kilometrin päässä Los Angelesista luoteeseen, pakottaen tuhansia ihmisiä jättämään kotinsa ja uhaten yli 2 500 rakennusta.

Viime vuonna 86 ihmistä kuoli Pohjois-Kalifornian paloissa. Silloin Trump syytti kuvernööri Gavin Newsomia "surkeasta metsänhoitotyöstä" ja kieltäytyi myöntämästä rahallista tukea osavaltiolle.

– Taistelemme osavaltiomme historiallisesti tuhoisimpia tulipaloja vastaan, ja Trump hyökkää täysillä vastalääkettä vastaan, Newsom sanoo New York Timesin haastattelussa, viitaten Trumpin skeptisiin kommentteihin ilmastonmuutoksesta ja ympäristönsuojelun heikentämisestä.

Presidentti on julkisesti kyseenalaistanut tiedeyhteisössä vallitsevaa konsensusta siitä, että ihmisten toiminta aiheuttaa muutoksia ilmastoon ja kuivuutta, joka on osasyynä Kalifornian metsäpaloihin.

Trumpin hallinnolle kritiikkiä ristiriitaisesta tavasta käsitellä katastrofeja

Trumpin hallinto päätti syyskuussa kumota Kalifornian valtuuksia asettaa omat standardinsa autojen päästöille.

Newsom kritisoi republikaanihallinnon ristiriitaista tapaa käsitellä katastrofeja.

– Eilisiltana he hyväksyivät seitsemän uutta hätäapukeinoa ennätysajassa, mutta salakavalaa ja merkille pantavaa on, että hän tekee kaiken oikein reagoidessaan katastrofeihin ja kaiken väärin puuttuakseen katastrofien taustatekijöihin.

Viranomaisten mukaan tuoreimmasta, Venturan piirikunnassa syttyneestä palosta on nyt saatu sammutettua 30 prosenttia. Suurin Kalifornian paloista, Sonoman piirikunnassa roihuava Kincade-palo on nyt saatu 74-prosenttisesti sammutettua.

Muut palot, niiden joukossa monen miljoonan arvoisia koteja ja ikonisia instituutiossa Los Angelesin alueella uhanneet tulipalot, ovat hiipuneet ja evakuoidut asukkaat ovat alkaneet palata koteihinsa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja