Mainos

Trump varasti huomion Suomen historiallisena Nato-päivänä

Presidentti Niinistön ensivierailu Naton päämajaan Brysselissä sai erityistä vipinää aikaan, koska päivän pääpuheenaihe oli Donald Trumpin kiilaaminen Yhdysvaltain presidentiksi.

Naton pääsihteeri kommentoi Trumpin valintaa jo ennen presidentti Niinistön saapumista.

– Haluan onnitella Donald Trumpia siitä, että hänestä tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti ja odotan sitä, että saan työskennellä hänen kanssaan.

Tämän sanottuaan, Stoltenberg näytti vilahduksen siitä, että ihan näin leppeissä tunnelmissa ei olla Naton päämajassakaan.

– On tärkeää, että transatlanttiset siteet pysyvät vahvoina kun meillä on vastassamme uusi entistä haastavampi turvallisuusympäristö: hybridisota, kyberhyökkäykset ja terrorismin uhka. Yhdysvaltain johtajuus on tärkeämpää kuin koskaan.

"Vahva Nato on hyvä Yhdysvalloille"

Natossa ei olla syyttä huolissaan. Koko vaalikampanjan ajan Trump on antanut ymmärtää, että Euroopan tulisi puolustaa itse itseään ainakin silloin, jos ne eivät maksa laskujaan Natoon eli maksa omia jäsenyysvelvoitteitaan.

Stoltenberg nosti Naton turvallisuusartiklan esille erikseen ja muistutti, että sitä on käytetty ainoastaan kerran. Yhdysvalloissa 9/11 iskun jälkeen.

– Vahva Nato on hyvä Yhdysvalloille ja Euroopalle. Nato on vastannut päättäväisesti uudessa turvallisuusympäristössä, mutta tehtävää on vielä paljon.

Lisäksi Stoltenberg muistutti, että turvatakuista tehty sopimus on “absoluuttisen” pitävä ja toivotti Trumpin tervetulleeksi Naton seuraavaan huippukokoukseen ensi vuonna tekemään yhteisiä jatkosuunnitelmia.

– Yritän tietysti saada keskusteltua hänen kansaan puhelimessa tätä ennen, Stoltenberg huomautti.

Presidentti Niinistö saapui puolen tunnin vierailulle Natoon aamupäivällä. Kättelyiden ja puolen tunnin tapaamisen jälkeen Stoltenberg oli jälleen vastaamassa kysymyksiin Trumpista ja Naton tulevaisuudesta, tällä kertaa Niinistön kanssa.

Siinä missä Stoltenberg uskoo ja toivoo, että Yhdysvaltain tuki Natolle ja Euroopalle on ollut kivenkova melkein 70 vuotta ja että tilanne tulee näin myös jatkumaan, presidentti Niinistö viittasi EU-maiden omaan puolustuskykyyn.

– Olen sanonut tämän jo useaan otteeseen, että Euroopan maiden, viittaan tässä EU-maihin, tulisi herätä ja ottaa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja sitä Suomi on tehnyt kaikki nämä vuosikymmenet.

"Venäjän kanssa vuoropuhelu tärkeää"

Stoltenbergin mukaan Nato jatkaa toimintaansa Varsovassa tekemänsä sopimuksen mukaan, Trumpista huolimatta. Tämä tarkoittaa sitä, että Nato-joukkoja tulee edelleen Venäjän naapuriin keväällä.

Stoltenberg korostaa keskutelua ja sitä, että ainakaan keskustelunaiheet Venäjän kanssa eivät tule loppumaan.

 – Ei ole mitään ristiriitaa. Voimme käydä vuoropuhelua, mutta myös vahvistaa Naton puolustusta. Tämäkin on hyvä perusta vuoropuhelulle, sanoo Stoltenberg.

Presidentti Niinistö puolestaan sanoo olevansa varma, että Yhdysvallat pitää lupauksensa jatkossakin.

– Ei vain Natolle, vaan koko kansainväliselle yhteisölle.

Niinistö korosti vuoropuhelun tärkeyttä Venäjän kanssa ja sanoo uskovansa myös Trumpin haluun jatkaa keskutelua.

– Hän (Trump) on korostanut vuoropuhelun tärkeyttä monta kertaa. Se on erillinen polku. Mitä Nato ja sen kumppanimaat tekevät yhdessä, on toinen tie, kommentoi Niinistö.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.