Mainos

Presidentti Niinistö rauhoittelee Trumpin voiton herättämiä huolia

Presidentti Sauli Niinistö rauhoittelee Yhdysvaltain vaalituloksen herättämiä huolia Euroopassa.

Niinistö pani merkille, että vaalivoittaja Donald Trump esiintyi aamulla kannattajilleen pitämässään puheessa aiempaa rakentavammin.

– En usko, että tästä seuraa mitään järisyttävää uutta sen enempää globaalisti kuin Itämerenkään kohdalla, Niinistö sanoi Naton päämajassa Brysselissä.

– Nato ja Naton jäsenyys eivät riipu vain yhdestä persoonasta, vaikka kyse olisi Yhdysvaltain presidentistä. Sillä ei ole vaikutusta Suomessa, uskon näin, hän vastasi Wall Street Journal -lehden esittämään kysymykseen.  

Niinistö luonnehti Trumpin aamuista puhetta "rauhoittavaksi sanomaksi".

– Se ei tietenkään sytytä (kannattajissa) välittömiä tunteita ja reaktioita samalla tavalla. Parempi ehkä vain kuunnella häntä ja katsoa, miten tilanne kehittyy.

Niinistö sanoo seuranneensa tiiviisti yön jännitysnäytelmää ja nukkuneensa vain tunnin verran, silloinkin vaaliunta nähden.

– Tiesin, että jään koukkuun heti, jos alkaa tulla käänteitä, hän kommentoi suomalaismedialle.

Niinistö pitää myönteisenä, että Trump on korostanut keskusteluyhteyden merkitystä Venäjän kanssa.

Yhdysvaltain ja Venäjän välinen vuoropuhelu on tähänkin asti ollut keskeisessä roolissa sekä Ukrainan että Syyrian sotien ratkaisuyrityksissä.

Pitävätkö Naton turvatakuut?

Niinistö ei halua arvioida, miten Trumpin valinta vaikuttaa Naton turvatakuiden pitävyyteen. Trump on antanut ymmärtää, että turvatakuut ovat ehdollisia ja ne edellyttävät, että Euroopan liittolaiset satsaavat riittävästi omaan puolustukseen.

Niinistön mielestä Euroopan maiden olisi hyvä herätä muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen ja ottaa enemmän vastuuta turvallisuudestaan. Suomi on presidentin mielestä toiminut näin.

Trumpin kommentit Naton turvatakuiden pitävyydestä ovat herättäneet levottomuutta etenkin Baltiassa. Myös Trumpin Venäjä-lausunnot huolettavat Baltian maita. Trump on puhunut muun muassa Krimin valtauksesta ymmärtävään sävyyn.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo olevansa "aivan varma", että Yhdysvallat on vastaisuudessakin sitoutunut Naton turvatakuisiin ja Euroopan turvallisuuteen. 

– Olen vakuuttunut asiasta, koska vahva Nato on tärkeä Euroopalle, mutta myös erittäin tärkeä Yhdysvalloille. Kaksi maailmansotaa ovat tuoneet meille tämän vakauden Euroopassa.

Stoltenberg rauhoitteli Niinistön tavoin Yhdysvaltain vaalituloksen vaikutuksia tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin aamupäivällä kaksikon tapaamisen jälkeen. Niinistö on Suomen ensimmäinen presidentti, joka vierailee Naton päämajassa.

Stoltenberg muistutti, että Naton turvatakuita on käytetty vain kerran ja se tapahtui Yhdysvaltoihin 2001 kohdistuneen terrorihyökkäyksen jälkeen. Tuolloin eurooppalaiset liittolaiset riensivät Yhdysvaltain tueksi.

– Tuhannet eurooppalaiset sotilaat myös Suomesta ovat osallistuneet Naton läsnäoloon Afganistanissa Yhdysvaltain suorana reaktiona (iskuun).  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja