Trump vakuuttelee Twitterissä: "Erittäin hyvät" suhteet Pohjois-Korean kanssa

Trumpin ja Kim neuvottelut päättyivät ennenaikaisesti ilman tuloksia 2:20
Trumpin ja Kim neuvottelut päättyivät ennenaikaisesti ilman tuloksia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vakuuttaa Twitterissä suhteen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa olevan "erittäin hyvä" ja kehuu kaksikon Vietnamissa käymiä neuvotteluita. Myös Vietnam oli presidentin mielestä "mahtava paikka".

Myös Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto on kutsunut tapaamista Hanoissa menestyksekkäästi ja kertonut Kimin luvanneen Trumpille uuden tapaamisen.

Neuvottelut loppuivat ennen aikojaan

Huippusuoritukseksi johtajien kohtaamista ei voi kutsua, sillä neuvottelut ydinaseriisunnasta loppuivat ennen aikojaan eikä minkäänlaista sopimusta tai julistusta syntynyt.

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamiehen mukaan Trump kehotti Kimiä laittamaan kaiken peliin, mutta sovun tielle tulivat erimielisyydet sekä talouspakotteista että ydinaseriisunnan määritelmästä.

Virkamies sanoi, että pohjoiskorealaiset vaativat miljardien dollarien helpotusta pakotteisiin mutta olivat haluttomia jäädyttämään joukkotuhoaseohjelmat kokonaan. Virkamies huomautti, että pakotteiden poistaminen johtaisi tilanteeseen, jossa "tukisimme yhä joukkotuhoaseiden kehittämistä Pohjois-Koreassa".

–  Presidentti kehotti Kimiä laittamaan kaiken peliin. Myös me olimme valmistautuneita tekemään niin, virkamies sanoi.

"Pohjois-Korea olisi sulkenut vain osan ydinlaitoksestaan"

Pohjois-Korea kertoi johtajien tapaamisen jälkeen, että se pyysi osittaista, ei täydellistä pakotteiden poistoa. Vastineeksi Pohjois-Korea olisi ulkoministeri Ri Yong-hon mukaan sulkenut Yuongbyonin ydinlaitoksen.

Amerikkalaisvirkamiehen mukaan ongelmaksi muodostui se, mitä kaikkea Yongbyonissa on. Hän huomautti, että Yongbyon on valtava kompleksi, jossa on paljon erillisiä osia.

–  Pohjoiskorealaiset ehdottivat, että vain osa Yongbyonista suljetaan.

Toinen kiistaa aiheuttanut asia oli ydinaseriisunnan määritelmä. Kun Yhdysvallat haluaa Pohjois-Korean luopuvan ydinaseohjelmastaan, Pohjois-Koreassa ydinaseriisunta nähdään laajemmin. Sen näkökulma sisältää pakotteiden lopettamisen ja "amerikkalaisen uhan" poistamisen, mikä pitää sisällään muun muassa Yhdysvaltojen sotilaallisen läsnäolon Etelä-Koreassa.

Virkamies kertoo, että määritelmästä keskusteltiin laajasti työryhmässä, mutta siitä ei päästy yhteisymmärrykseen.

Tapaamisen lässähtämisestä huolimatta virkamies haki presidentti Trumpin tavoin positiivista äänensävyä.

–  Olimme itse asiassa rohkaistuneita siitä, mihin olemme menossa. Tällä kertaa ei päästy riittävän lähelle.

Lue myös:

    Uusimmat