Mainos

Trump saa country-laulajia virkaanastujaisiinsa – Vastamielenosoittajat pukeutuvat "pussy-hattuihin"

Yhdysvaltain seuraava presidentti Donald Trump vannoo virkavalan Capitolin kukkulan edustalla Washingtonissa ensi perjantaina. Jo edellisenä iltana alkaviin juhlallisuuksiin odotetaan satojatuhansia ihmisiä. Myös lauantaina järjestettävään vastamielenosoitukseen odotetaan valtavaa joukkoa amerikkalaisia.

0:49

Trumpin taustaryhmällä on ollut vaikea löytää näyttäviä laulajia juhlallisuuksiin. Suurin osa megatähdistä nimittäin liputti avoimesti Hillary Clintonin puolesta.

Siinä missä Barack Obaman virkaanastujaisissa olivat muun muassa Bruce Springsteen, U2, Beyonce ja Shakira, joutuu Trump tyytymään nyt vähemmän tunnettuihin country-laulajiin. Tosin country on suosittua Yhdysvaltain etelässä, joten laulajat lienevät Trumpin ydinkannattajajoukon mieleen.

Isänmaallisia country-laulajia

Trumpin haalimat country-laulajat ovat tunnettuja isänmaallisista lauluistaan. Virkaanastujaisiin osallistuu sellaisia nimiä kuten Toby Keith ja Lee Greenwood sekä Broadway-laulaja Jennifer Holliday. Viimeksimainittu musta laulaja sanoi äänestäneensä Clintonia mutta sanoi, että hän osallistuu virkaanastujaisiin, jotta tilaisuudessa olisi myös afrikkalais-amerikkalainen esiintyjä eikä vain valkoisia.

Holliday sanoi saaneensa paljon vihapalautetta esiintymispäätöksestään.

– Oli sellainen olo, että kukaan ei edes tiennyt minun olevan enää elossa, mutta kun kerroin esiintyväni virkaanastujaisissa, kaikki alkoivatkin vihata minua, artisti kertoi Billboard-lehdessä.

Toby Keithin ura keskittyi 90-luvulle, mutta hänen laulunsa "Courtesy of the Red, White and Blue - The Angry American" oli tunnettu sotaisa laulu kaksoistornien sortumisen jälkeen. Lee Greenwood on puolestaan tullut tunnetuksi vuoden 1985 kappaleellaan "God Bless the USA".

Useita mielenosoituksia Trumpia vastaan

Vastamielenosoitukset alkoivat tänään lauantaina, kun Washingtonissa on järjestetty kansalaisoikeusmarssi. Tilaisuuteen odotetaan tulevan noin 25 000 osanottajaa. Tämä mielenosoitus on Trumpin vastainen, sillä monet katsovat tulevan presidentin halveksivan vähemmistöjä, kuten muslimeja ja meksikolaisia.

– Seisomme yhdessä. Uskomme toivoon emmekä vihaan, mielenosoitukseen osallistunut Charles Hames Jr. sanoi uutistoimisto Reutersille. 

– Tämä marssi tänään on ensimmäinen monista vastaavanlaisista marsseista. 

Naisten marssista tulossa jättimarssi

Varsinainen suurmielenosoitus Trumpia vastaan on tarkoitus järjestää virkaanastujaisten jälkeisenä päivänä eli ensi viikon lauantaina. Tosin järjestäjät eivät virallisesti sano, että mielenosoitus olisi Trumpin vastainen vaan, että sen tarkoitus on "koota ihmisiä, jotka edustavat kaikkia sukupuolia, ikiä, rotuja, kulttuureja ja poliittisia suuntauksia".

"Naisten marssiin Washingtonissa" on sanonut osallistuvansa muun muassa Katy Perry, Julianne Moore, Cher sekä Scarlett Johansson.

Mielenosoitusta kokoavalla Facebook-sivustolla 190 000 ihmistä on sanonut osallistuvansa tilaisuuteen ja lisäksi 250 000 on sanonut pohtivansa tilaisuuteen osallistumista. On vaikea sanoa, kuinka moni lopulta tulee paikalle, mutta noin 1200 tilaisuuteen tulevalle bussille on pyydetty parkkioikeus Washingtonin alueelta.

Vaaleanpunainen alapäähattu päähän

Naisten marssiin aikoo osallistua myös kaksi losangelesilaista naista, jotka laittoivat alulle "pussyhats"-projektin. Sanan voinee suomentaa "alapäähatuiksi".

Krista Suh ja Jayna Zweiman ovat kahden kuukauden ajan pyytäneet ihmisiä ympäri maailmaa tekemään 1,2 miljoonaa "alapäähattua" Naisten marssiin osallistuville mutta myös niille, jotka eivät pääse itse mielenosoitukseen.

Hattu on vaaleanpunainen päähine, jossa on kissankorvat. Teko-ohjeet löytyvät netistä.

Hatulla on tarkoitus vastustaa Trumpin lausuntoja, joiden on sanottu halventaneen naisia. Järjestäjät toivovat, että Naisten marssin mielenosoituksesta tulee päähineen avulla "vahva yhteisöllinen visuaalinen kannanotto".

Lisäys 14.1.2017 klo 21.15:

Artikkelin kirjoittamisen jälkeen Jennifer Holliday ilmoitti, että ei osallistukaan Trumpin virkaanastujaisjuhliin. Hollidayn mukaan hän ei ottanut huomioon, että esiintyminen ymmärrettäisiin tuenosoitukseksi Trumpin politiikalle, jota hän ei kuitenkaan tue.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.