Trump kannattajilleen: Ette ole enää unohdettuja

Yhdysvalloissa pian presidentinvirkaan astuva Donald Trump on puhunut kannattajilleen kautensa alkua juhlistavassa konsertissa Washingtonissa Lincolnin muistomerkillä.

4:27

Trump kiitti äänestäjiään ja kampanjaväkeä. Hän kehui taakseen vaalikampanjansa aikana syntynyttä kansanliikettä vertaansa vailla olevaksi maailmassa.

– Me kaikki tiesimme kampanjan viimeisen kuukauden aikana, että jotain erityistä oli tapahtumassa, Trump sanoi.

– Kannatusmittaukset alkoivat nousta, mutta meille ei haluttu antaa kunniaa. Koska meistä moni unohdettiin. Mutta tepä ette ole unohdettuja enää.

Tuleva presidentti lupasi työskennellä lujasti muun muassa työllisyyden puolesta.

– Nauttikaa ilotulituksista, Trump päätti puheenvuoronsa.

Kannattaja: Hieno tunne 

Konsertin ilmapiiriä on luonnehdittu isänmaalliseksi ja nostalgiseksi. Guardianille puhunut Trumpin kannattaja Chris Lehman, 55, kertoo varanneensa hotellin virkaanastujaisjuhlallisuuksia varten jo ennen vaalituloksen selviämistä, sillä oli suosikkinsa voitosta täysin varma. 

– Tämä on historiallinen hetki. Meillä on jälleen presidentti, joka on maastamme ylpeä ja tuo työpaikkoja takaisin maahan. Se on hieno tunne, New Jerseystä matkustanut Lehman sanoo.

– Hän (Trump) sanoo, mitä on mieltä ja puhuu sydämestään. Sitä tietää, että hän puhuu totta ja sellaista presidenttiä on pakko rakastaa.

Katsomossa tyhjiäkin paikkoja 

Paikalle Lincolnin muistomerkin alueelle saapui mediatietojen mukaan tuhansia ihmisiä, mutta aivan kaikki ilmaiskonsertin paikat eivät täyttyneet. 

Konsertissa esiintyivät muun muassa soul-artisti Sam Moore, Toby Keith, The Piano Guys ja 3 Doors Down. Sen avasi Yhdysvaltain armeijan soittokunta.

Etukäteen konserttia varjosti useiden tunnettujen artistien kieltäytyminen esiintymisestä.

New Yorkissa protestoitiin 

Samaan aikaan, kun Washingtonissa pidettiin virkaanastujaisten ennakkojuhlaa, New Yorkissa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Trumpia vastaan. 

Protestoijat kokoontuivat Trumpin liike- ja asuinrakennuksen Trump Towerin läheisyydessä. Mielenosoitukseen osallistunut graafikko Patrick Mavros sanoo AFP:lle saapuneensa paikalle vastustaakseen Trumpia ja tämän hallintoa, joiden ei usko edistävän esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen, muslimien tai naisten oikeuksia.

– Tämä symboloi sitä, etteivät ihmiset aio vain odottaa hiljaa ja antaa uuden hallinnon tehdä, mitä tahtovat, Me seuraamme tilannetta ja vaadimme heitä vastuuseen, Mavros sanoo.

Protestiin otti osaa myös useita yhdysvaltalaisen viihdeteollisuuden tähtiä. Laulaja Cher, näyttelijät Robert de Niro ja Alec Baldwin sekä ohjaaja Michael Moore olivat tulevaa presidenttiä vastustaneiden joukossa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja