Trump lupaili Maylle mittavaa kauppasopimusta – Huawei nousemassa kynnyskysymykseksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump mainosti tiistaina, että Yhdysvallat solmii hyvin mittavan kauppasopimuksen EU-eron jälkeisen Britannian kanssa.

– Kauppasopimuksessa on valtavasti potentiaalia. Se voi olla jopa kaksin- tai kolminkertainen nykyiseen verrattuna, Trump maalaili Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Britannian EU-eron kannattajat pitävät maiden välistä kauppasopimusta ensiarvoisen tärkeänä Britannian tulevaisuudelle EU:n ulkopuolella. Osa brittipoliitikoista taas pelkää, että kauppasopimus päästäisi yhdysvaltalaiset terveysalan yritykset briteille rakkaan valtiollisen terveydenhuollon NHS:n apajille.

– Kun sovitaan kaupasta, kaikki on pöydällä. Siispä myös NHS tai mikä tahansa muu. Ja paljon enemmänkin, Trump vahvisti.

Muun muassa May on vakuuttanut, ettei NHS ole kaupan.

Sillä välin kun presidentti suitsutti hypoteettista kauppasopimustaan, vasemmistoaktivistit kuljettivat pääkaupungin kadulla valtavaa oranssia ilmalla täytettyä Trump-vauvaa.

Tietoja Trumpia vastustavista suurista mielenosoituksista Trump itse kutsui valeuutiseksi. Trumpin mukaan kyseessä oli vain "hyvin pieni" mielenosoitus. Vähintään tuhannet ihmiset osallistuivat Lontoossa mielenosoitukseen.

Huawei nousemassa kynnyskysymykseksi

Yhdysvaltojen ja Britannian suhdetta koetellaan maiden erilaisella lähestymisellä Iranin tilanteeseen, ilmastonmuutokseen sekä Kiinaan.

Yksi Trumpin ja Mayn kiistoista on se, että Britannia saattaa käyttää kiinalaisen Huawein teknologiaa 5g-verkkojensa rakentamiseen. Huaweista on tullut USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan ehkä merkittävin pelinappula.

May on tiettävästi päättänyt käyttää Huawein palveluja joidenkin seuraavan sukupolven verkon osien rakentamisessa. Yhdysvallat on vihjaillut, että tämä voi olla kynnyskysymys sille, voidaanko tiedusteluinformaation jakamista Britannian kanssa jatkaa.

Trump kuitenkin vakuutti olevansa varma siitä, että maat voivat saavuttaa yhteisymmärryksen asiasta ja tiedonvaihto voi jatkua. Myös May ilmaisi tiistaisessa tapaamisessa, että Britannia pyrkii laajentamaan kumppanuutta USA:n kanssa.

Kritiikki Maytä kohtaan vaihtui kehuiksi

Vaikka Trump on kritisoinut Mayn brexit-strategioita, hän kertoi nyt Mayn tehneen "upeaa työtä".

Presidentin valtiovierailu liittyy virallisesti Normandian maihinnousun 75. muistopäivän juhlallisuuksiin. Se sijoittuu kuitenkin Britanniaa ajatellen varsin kaoottiseen hetkeen.

May on jättämässä konservatiivien puheenjohtajan paikan perjantaina. Syynä tähän on hänen kyvyttömyytensä saada brexit maaliin, vaikkei hän lähes kolmivuotisen pääministeriytensä aikana juuri muuhun keskittynytkään. Hän jatkaa maan pääministerinä, kunnes puolue valitsee seuraajan 12 ehdokkaan joukosta.

Ennen saapumistaan Britanniaan Trump antoi tukensa Boris Johnsonille, joka kisaa pääministerin paikasta. Johnsonia itseään on vaadittu oikeuden eteen, koska häntä vastaan on esitetty syytöksiä brexit-kampanjan aikana valehtelusta ja virkarikoksista.

Johnsonin tukemisen lisäksi Trump kertoi, että hänen mielestään Britannian tulisi lähteä unionista ilman sopimusta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja