Kiina kutsui Yhdysvaltain sotalaivaa "vakavaksi provokaatioksi" – lähetti aluksiaan hätistelemään alusta kiistellyltä alueelta

Kiina on luonnehtinut yhdysvaltalaisen sota-aluksen tuloa Etelä-Kiinan merelle "vakavaksi poliittiseksi ja sotilaalliseksi provokaatioksi".

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoi myöhään sunnuntaina Kiinan lähettäneen omia merialuksiaan sekä ilmavoimien hävittäjiä "varoittamaan" yhdysvaltalaisalusta, joka purjehti Etelä-Kiinan merellä. Lausunnosta kertoi valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Kiina aikoo jatkossakin käyttää kaikki "tarpeelliset keinot" kansallisen koskemattomuutensa ja turvallisuutensa takaamiseksi.

Kiina syytti torstaina Yhdysvaltoja luvattomasta tunkeutumisesta sen jälkeen kun yhdysvaltalainen sota-alus oli purjehtinut lähellä Spratlysaaria, joiden hallinnasta muun muassa Kiina, Taiwan ja Vietnam kiistelevät. Yhdysvaltojen mukaan sen aluksilla on oikeus liikkua kansainvälisillä vesillä ja operaation tarkoituksena oli osoittaa navigointivapautta kiistanalaisilla vesillä.

Alus teki retkensä vain tunteja ennen aiemmin sovittua Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin puhelinkeskustelua. Temppu on kiristänyt Kiinan ja Yhdysvaltain suhteita.

Kiina katsoo lähestulkoon koko Etelä-Kiinan meren kuuluvan itselleen, ja se on rakentanut tekosaaria vaatimuksensa tueksi.

Barack Obaman presidenttikaudella Yhdysvallat lähetti useasti aluksia ja koneita lähelle saaria. Donald Trumpin arveltiin välttävän tätä, jotta hän saisi Kiinan avun Pohjois-Korean suitsimisessa. Kyseessä oli kuitenkin jo toinen samanlainen operaatio Trumpin virkaanastumisen jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat