Transnaisten hormonihoidoista paljastui terveysriski – voivat aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja

10:20

Yli 5000 transsukupuolista ihmistä tarkkaillut tutkimus havaitsi transnaisten tavallista korkeamman riskin sairastua laskimoveritulppaan, aivoinfarktiin sekä sydänkohtaukseen.

Videolla keskustellaan siitä, miten nuorten kanssa tulisi puhua seksistä.

Transnaisille annetut hormonihoidot voivat nostaa henkilön riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten laskimoveritulppaan, aivoinfarktiin sekä sydänkohtaukseen.

Transnaisella tarkoitetaan syntymässä naista, joka ei koe syntymässä määriteltyä sukupuolta (mies) omakseen. 

Transmies on mies, joka ei koe syntymässä määriteltyä sukupuolta (nainen) omakseen. 

Cissukupuolisuus tarkoittaa, että henkilön sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu ovat syntymässä määritellyn sukupuolen ja siihen liitettyjen odotusten mukaiset.

Cis on siis vastakohta sanalle trans.

Lähde: Transtukipiste

Annals of Internal Medicine -julkaisussa esitelty tutkimus tehtiin vertailemalla 5000 täysi-ikäisen transsukupuolisen henkilön terveystietoja yli 97 000 cissukupuoliseen.

Tutkijat huomasivat kahdeksan vuoden tutkimusajanjakson aikana, että transnaisilla kaksi kertaa suurempi todennäköisyys sairastua laskimoveritulppaan kuin cismiehillä tai -naisilla. Hormonihoitoja saavat transnaiset saivat myös 80–90 prosenttia todennäköisemmin aivoinfarktin tai sydänkohtauksen kuin cisnaiset.

Samanlaista riskiä ei tutkimuksessa pystytty vahvistamaan transmiesten kohdalla, sillä tapaturmia oli tutkimusaikana liian vähän.

Lumeryhmän puute heikentää tutkimuksen luotettavuutta

Tutkimuksessa on puutteensa, eikä se pysty osoittamaan suoraa syy-seuraus-yhteyttä hormonihoitojen sekä sydän- ja verisuonisairauksien välillä.

Puutteet johtuvat siitä, että tutkijat eivät halunneet antaa tutkimukseen osallistuville henkilöille lumelääkettä eettisistä syistä. Tämän vuoksi transsukupuolisia verrattiin cissukupuolisiin.

Lisäksi tutkimuksessa ei tarkasteltu, mitkä tietyt hormonit, hormoniyhdisteet tai hormonien annostukset voisivat olla terveysriskien takana.

Myös hormonihoidotta jääminen voi tappaa

Tutkijat kuitenkin toivovat, että heidän työnsä otettaisiin vakavasti. Lääkärien tulisi kertoa hormonihoitojen mahdollisista riskeistä potilailleen ennen niiden aloittamista.

Yhdysvaltalaisen NBS News -kanavan haastattelema, transsukupuolisia hoitanut Richard Greene näkee tässä ongelmia. Greene huomauttaa, että lääkärit voivat tutkimukseen vedoten kieltää tai varoitella sukupuolen korjausta toivovia potilaitaan.

Hormonihoidot voivat pelastaa nimittäin myös transsukupuolisen hengen. Väärässä ruumiissa elämisen seurauksena on usein masennusta, mikä voi johtaa jopa itsetuhoiseen käytökseen.

Lähde: NBS News, Reuters 

***

1:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja