Trafi lupaa valvoa päästöautojen korjauksia tarkasti

Ajoneuvovalmistajat on velvoitettu ilmoittamaan päästövikoihin liittyvästä takaisinkutsukampanjasta Trafille, mikäli poikkeama päästöissä aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vakavaa vaaraa liikenneturvallisuudelle.

Trafi on alkanut valvoa korjausta vaativia autoja ja merkitsee niiden tietoihin tiedon päästöohjelmiston korjaustarpeesta. Auto kannattaakin viedä mahdollisimman nopeasti kutsukirjeen saamisen jälkeen huoltoon, sillä korjaamattomuus ja Trafin merkintä aiheuttavat hylkäyksen katsauksessa.

– Jos ajoneuvoa ei viimeisen kehotuksenkaan jälkeen ole korjattu, Trafi lisää ajoneuvon rekisteritietoihin keskeneräisestä takaisinkutsusta kertovan rajoitustiedon, joka johtaa korjaamattoman ajoneuvon hylkäämiseen määräaikaiskatsastuksessa, kertoo Trafin tarkastaja Tuomas Peltokangas.

Maahantuoja ilmoittaa takaisinkutsukampanjoiden aloituksesta

Takaisinkutsut alkavat todennäköisemmin ensi vuoden alkupuolella ja kestävät ainakin vuoden.

– Maahantuojat tulevat ilmoittamaan dieselmoottoreiden päästötapausta koskevien takaisinkutsukampanjoiden aloittamisesta. Tarvittavat korjaukset voidaan tehdä merkkihuollossa normaalin huollon yhteydessä tai erillisenä korjaustapahtumana, kertoo Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Takaisinkutsukampanjat kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin, joten asian etenemistä seurataan tarkasti Trafissa. Trafi julkaisee myös internetsivuillaan tietoa kampanjasta. Palvelu sisältää sekä käynnissä olevat että päättyneet takaisinkutsukampanjat.

Trafi odottaa tarkempaa tietoa kampanjoista maahantuojilta.

Trafin palvelusta ei löydy vielä esillä olleiden dieselmoottoreiden päästöjä koskevia takaisinkutsukampanjatietoja.

– Tiedot lisätään palveluumme, kun maahantuojat saavat valmistajalta virallisen ilmoituksen kampanjan aloittamisesta ja näin ollen pystyvät tekemään kampanjan aloittamisilmoituksen Trafille, Peltokangas kertoo.

Peltokangas huomauttaa, että maahantuojat ovat julkaisseet nettisivuillaan palvelut, joista kyseisten automerkkien omistajat voivat jo tarkastaa, koskeeko dieselmoottoreiden päästötapaus omaa autoa.

Lähde: Trafi

Lue myös:

    Uusimmat