Traaginen tarina: Tyttö sytytti itsensä tuleen, etteivät Isisin joukot enää raiskaisi häntä

Äärijärjestö Isisiin kuuluvat miehet olivat raiskanneet jesiditytön niin monta kertaa, että hän sytytti itsensä tuleen – tehdäkseen itsestään epähaluttavan miesten silmissä, kertoo The Independent.

Yasmin oli Isisin hyökätessä 16-vuotias. Hän pakeni Isisin joukkoja perheensä ja kymmenientuhansien muiden kanssa.

Yasmin ja hänen siskonsa kuitenkin joutuivat erilleen vanhemmistaan, ja he joutuivat Isisin kaappaamiksi.

Sisaruksia raiskattiin ja pahoinpideltiin useiden päiviän ajan ennen kuin he pääsivät pakenemaan Irakin pakolaisleirille.

Turvallisuudentunne ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä eräänä iltana Yasmin kuuli jälleen Isisin joukkojen ääniä leiriteltan ulkopuolelta.

Hän kertoo kastelleensa itsensä bensiinillä ja sytyttäneensä itsensä tuleen. Yasmin päätyi epätoivoiseen tekoon, koska hän halusi runnella ulkonäkönsä, etteivät miehet pitäisi häntä enää haluttavana ja raiskaisi häntä.

Liekit polttivat Yasminin hiukset ja kasvot. Lieskat vahingoittivat pahoin hänen nenäänsä, huuliaan ja korviaan.

Saksan osavaltio riensi apuun

Nyt 18-vuotias Yasmin on yksi 1100:sta pakolaisnaisesta ja -tytöstä, jotka on tuotu Lähi-Idän pakolaisleireiltä Saksaan spesialistien psykologiseen hoitoon.

Vuonna 2014 pääasiassa Irakia asuttavan etnis-uskonnollisen jesidiyhteisön vanhemmat jäsenet pyysivät saksalaispoliitikkojen apua, kun Isis valloitti Irakista alueita, joilla valtaosa jesidiväestöstä asui.

Isisin taistelijat tappoivat tuhansittain jesidimiehiä, jotka eivät kääntyneet islaminuskoon. Samalla tuhansia naisia ja lapsia siepattiin Isisin seksiorjiksi.

Monia jesidinaisia on paennut tai pelastettu, mutta yli 3000 naista tai lasta on edelleen orjuutettuna.

Kun jesidiyhteisö pyysi Saksaa apuun, päätti yksi osavaltio vastata pyyntöön. Baden-Wuerttemberg tarjosi asuinpaikkaa pakolaisnaisille.

Osavaltio suuntasi pakolaisnaisten projektiin 95 miljoonaa euroa. Pakolaisnaisille rakennettiin keskus, jossa heidän traumojaan hoidetaan ammattiavun voimin.

Keskuksessa työskentelevät lääkärit kiersivät valtaosan viime vuodesta vieraillen pakolaisleireillä ja haastatellen naisia. Heidän tarkoituksensa oli kartoittaa, ketkä naisista ja tytöistä hyötyisivät eniten Saksaan valmistellusta ohjelmasta.

Raiskattuja syrjitään

Suurin osa jesidinaisista tulee Pohjois-Irakista, hyvin konservatiivisista yhteisöistä, eikä heillä kotiseudullaan ole mahdollisuutta päästä psykologiseen hoitoon.

Osa raiskatuista naisista saa leiman ja heitä kartetaan. He saattavat köyhtyä, eikä heillä ole muuta mahdollisuutta kuin elättää itsensä seksityöläisinä.

Toinen pakolaisleirejä kierrelleistä lääkäreistä, Jan Ilhan Kizilhan, sanoo nähneensä ainakin 60 tapausta, joissa leireillä olleet jesidinaiset ovat tappaneet itsensä.

– Nämä naiset tarvitsevat todella paljon erityishoitoa. Jos me emme auta heitä, kuka auttaa, hän kysyy.

Kizilhan tapasi Yasminin pakolaisleirillä sen jälkeen, kun Yasmin oli sytyttänyt itsensä tuleen. Lääkäri otti Yasminin mukaansa Saksaan, jotta hän saisi hoitoa palovammoihinsa. 

Yasminin kehosta 80 prosenttia oli palovammojen peitossa, joten hän oli hengenvaarassa.

Yasmin kertoo olevansa onnellinen päästessään pois Irakista.

– Sanoin, että tietenkin haluan lähteä Saksaan, päästä turvaan ja olla taas sama vanha Yasmin kuin aiemminkin, hän sanoo.

Yasmin kertoo pelänneensä koko ajan sen jälkeen, kun hän joutui Isisin sieppaamaksi. Hän myös kuvailee iltaa, jolloin hän sytytti itsensä tuleen.

– Heidän äänensä soi korvissani. Olin niin peloissani, kun kuulin heidän äänensä.

Hän kertoo kuulleensa ammusten räjähdyksiä ulkona.

– En vain kestänyt sitä enää. Ja tämä on mitä minulle sitten tapahtui, hän viittaa palovammoihinsa.

Kizilhan kertoo myös monilla muilla leirillä oleskelevilla olevan samankaltaisia tarinoita – myös aivan pienillä lapsilla.

– Se oli pahuutta, jota en ollut nähnyt koskaan eläissäni, Kizilhan sanoo.

– Olen työskennellyt ennenkin traumatisoituneiden kanssa. Olen jo työskennellyt ruandalaisten ja bosnialaisten potilaiden kanssa, mutta tämä oli hyvin erilaista. Kuvittele, jos edessäsi seisoisi kahdeksanvuotias, joka sanoo, että Isisin miehet ovat myyneet hänet kahdeksan kertaa ja raiskanneet hänet 100 kertaa kymmenen kuukauden aikana. Miten ihmiskunta voi olla niin paha, Kizilhan kysyy.

Kizilhan valitsi lopulta 1100 naista, jotka pääsivät hoidettavaksi Saksaan. Naisten iät vaihtelivat neljästä vuodesta 56 vuoteen.

Edessä on vuosien kuntoutus 

Yasmin voi nyt hyvin. Kizilhanin mukaan hänen fyysisten ja henkisten ongelmiensa hoito kestää kuitenkin vielä vuosia.

Pitkäaikaisen psykoterapian lisäksi hän tarvitsee viidestä viiteentoista leikkausta palovammojensa vuoksi.

Yasmin asuu nyt vanhempiensa, siskonsa ja kahden veljensä kanssa. Muu perhe seurasi Yasminia Saksaan.

Yasminin vanhempi sisko ei puhu siitä mitä tapahtui, mutta Yasmin haluaa ihmisten tietävän, mitä on joutunut kokemaan.

– On tärkeää kertoa meidän tarinamme, jotta tämä ei tapahtuisi muille, Yasmin sanoo.

– Haluan saada leikkaukset hoidettua ja olla taas terve. Perheeni on täällä, ja haluan aloittaa uuden elämän.

*Yasminin nimi on muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat