Traaginen onnettomuus järkytti Jutia: ”Aattelin, ettei tässä oo mitään järkeä”

Tapparalle 1980-luvun puoliväli oli suuren juhlan aikaa, mutta mukaan sattui myös traaginen onnettomuus, joka sai tähtipuolustaja Timo Jutilan miettimään koko edessä olleen SM-finaalisarjan mielekkyyttä.

Kiekkolegenda kertoo tänään julkaistavassa kirjassa Juti – Timo Jutilan tarina, kuinka keväällä 1986 tapahtunut auto-onnettomuus muutti tunnelman SM-liigan loppuotteluissa Helsingin IFK:ta vastaan.

Tappara oli jo selvittänyt tiensä kevään finaaleihin, mutta joukkueen johtoryhmä halusi lähteä Helsinkiin seuraamaan toisen välieräparin HIFK-TPS ratkaisuottelua. Myös Jutilaa pyydettiin mukaan, mutta hän päätyi yhdessä joukkuetoverinsa Jari Grönstrandin kanssa jäämään Tampereelle.

– Ei taida jaksaa, käyää pizzalla tai mennää leffaan, Juti kertoo kaksikon keskustelusta tuoreessa kirjassa.

Valinta pelasti pelaajat vakavilta seuraamuksilta. Paluumatkalla Valkeakosken kohdalla rattiin nukahtaneen varusmiehen auto ajautui vastaantulijoiden kaistalle. Nokkakolarissa saivat surmansa niin varusmies kuin toista autoa ohjannut Tapparan pidetty huoltaja Raimo ”Pappa” Paavola.

Lisäksi Paavolan kyydissä ollut Tapparan hyökkääjä Seppo Ahokainen joutui teho-osastolle ja valmentajaksi siirtynyt Perttu Koivulahti sai vakavia vammoja. Jutilalle tieto onnettomuudesta otti koville, sillä ”Pappa” oli auttanut häntä kiekkouran lisäksi myös monissa siviilielämän asioissa.

– Veti aika hiljaseks. Sillon aattelin, että ei tässä oo mitään järkee. Me ei ikinä pystytä pelaan finaaleita, Juti muistelee.

Jutila kertoo MTV:n urheiluankkurin ja C Moren selostajan Mika Saukkosen kirjoittamassa kirjassa, miten Tappara toipui järkytyksestä kolmanteen mestaruuteensa viiden vuoden sisään. Avausottelussa HIFK:ta vastaan Tappara selviytyi voittajaksi 7-6-lukemin.

– Vedettiin kuin aamusumussa, mut voitettiin 7–6. Se oli karmein peli, mitä mää oon pelannu. Jääkiekko oli siinä kohtaa erittäin pieni asia, Jutila sanoo.

Mika Saukkosen kirjoittama Juti – Timo Jutilan tarina on julkaistu tänään keskiviikkona 18. lokakuuta. Kirja on rehellinen ja suorapuheinen matka Jutin elämään, ei pelkästään jääkiekkoilijana, vaan myös ihmisenä nimeltä Timo Jutila.

Lue myös:

    Uusimmat