Toyotalta 30 miljardia 30 sähköautoon 2030 mennessä – vielä pari vuotta sitten sähköautojen kysynnästä "ei ollut todisteita"

Tässä on täyssähköinen Toyota bZ4X 0:52
Tähän näkyyn on parempi totutella: Nimihirviö bZ4X viitoittaa tietä Toyotan tuleville täyssähköautoille.

Hybrideissä edelläkävijän lippua pitkään liehuttanut Toyota on jäänyt sähköautojen suhteen takamatkalle moniin kilpailijoihinsa verrattuna. Yhtiön politiikka on kuitenkin muuttunut vauhdilla, ja nyt maailman suurin autovalmistaja on ilmoittanut merkittävistä lisäpanostuksista alati yleistyvään teknologiaan.

Uutistoimisto Reuters kertoo Toyotan tuovan markkinoille 30 akkukäyttöistä täyssähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Vauhti kiihtyy, sillä yhtiön aiempi tavoite oli 15 sähköautomallia vuoteen 2025 mennessä. Kyseessä on tälle vuosikymmenelle runsaan 30 miljardin euron investointi.

Japanilaisjätti satsaa myös akkutuotantokapasiteetin kasvattamiseen 3,9 miljardia euroa aiemmin ilmoitettua enemmän.

Vielä vähän aikaa sitten Toyotan suunnalta kuului kriittisiä kommentteja sähköautoista. Yhtiön Pohjois-Amerikan-osaston johtaja Jack Hollis totesi joulukuussa 2019, ettei sähköautojen kysynnästä ole vielä näyttöä.

– Voimme kiistellä siitä, onko kysyntää olemassa. Minun mielestäni markkinoilla ei ole vielä todisteita siitä, että sähköautoille olisi kysyntää, hän totesi samaan hengenvetoon kuin kertoi, miten tärkeää on panostaa kaikkiin käyttövoimiin.

Nyt pääjohtaja Akio Toyodan mukaan Toyotan tavoitteena on myydä vuonna 2030 yhteensä 3,5 miljoonaa täyssähköautoa maailmanlaajuisesti.

Valmistajan premiumbrändi Lexuksen myynnit koostuvat Toyodan mukaan vuonna 2035 pelkistä täyssähköautoista Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Toyota pyrkii nostamaan Lexuksen täyssähköautojen myynnin miljoonaan kappaleeseen vuodessa vuoteen 2035 mennessä.

Akkuja käyttävien sähköautojen lisäksi Toyota valmistaa vetykäyttöisiä sähköautoja. Se on myös kehittänyt polttomoottoreita, jotka voisivat hyödyntää vetyä polttoaineenaan. Tämän teknologian kaupallistamiselle ei kuitenkaan ole tiedossa aikataulua.

Lähteet: Toyota, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat