Mainos

Touko Aalto: Hallituksen kaatuminen on pienempi paha kuin sote- ja maakuntauudistuksen toteuttaminen

2:08

Hallituksen kaatuminen olisi pienempi paha kuin hallituksen esitys sote- ja maakuntauudistukseksi, sanoo vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Vihreät vaativat aikalisää sote- ja maakuntauudistuksen lakien käsittelyyn, jotta eduskunta voi tehdä työnsä kunnolla.

Touko Aalto keskittyi sote- ja maakuntauudistuksen tilanteeseen poliittisessa puheessaan vihreiden puoluevaltuuskunnassa tänään.

– Hallituksen kaatuminen on pienempi paha kuin se, että kiirehtimällä ja hutiloinnilla horjutetaan suomalaisten luottamusta eduskuntaan ja siihen, että lait valmistellaan huolellisesti, Aalto sanoi.

Lausuntoluonnoksen vuoto vakava isku uskottavuudelle

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkosen mielestä perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen vuoto medialle aiemmin tällä viikolla on vakava isku eduskunnan uskottavuudelle.

– Kyllä luulen, että se vaikuttaa. Minusta tuntuu, että koko sote- ja maakuntauudistus – jota yritetään kiireellä runnoa läpi, eikä anneta eduskunnalle kunnolla työrauhaa – myös vaikuttaa siihen, että ihmiset eivät luota, että meidän ylin lainsäädäntömme toimii asiallisesti.

Orpo: Maakuntavaalit siirtyvät

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili tänään Ylen ykkösaamussa. Hän myönsi että sote- ja maakuntauudistuksen lakien käsittelyaikataulu ei näytä pitävän. Siksi maakuntavaalit siirtyvät eteenpäin lokakuun lopusta.

– Minä toivon, että nyt kesän aikana saadaan lait asiallisesti käsiteltyä ja hyväksyttyä. Kun ne on hyväksytty, viimeisessä vaiheessa katsotaan, milloin ne vaalit voidaan järjestää. Pidän aika selvänä sitä, että tämä maali nyt liikkuu, Orpo totesi .  

Aalto: Maakuntavaalit keväällä

Touko Aalto uskoo, että maakuntavaalit pidetään vasta ensi kevään eduskuntavaalien yhteydessä.

– Näyttää vahvasti siltä, että jos hallitus ei kaadu, näiden lakien käsittely menee syksyyn. Silloin ei ole mitään edellytyksiä tämän vuoden puolella enää järjestää mitään maakuntavaaleja, Aalto jatkaa.

Vihreät ovat myös valmiit keskustelemaan uudistuksesta, kunhan tietyt muutokset tehdään hallituksen lakiesityksiin.

– Jos tästä markkinamallista, joka nostaa kustannuksia ja vesittää kaikki uudistuksen asettamat tavoitteet, päästään eroon ja kaupungille annetaan mahdollisuus tehdä kasvu-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaa, ja jos myös ympäristöhallinnon alasajo estetään, olemme valmiit keskustelemaan. Näkisimme, että uudistus veisi eteenpäin nykyjärjestelmää.

Jos hallitus kuitenkin saisi mallinsa läpi eduskunnassa Touko Aalto korosti, että vihreät pyrkivät korjaamaan sote- ja maakuntauudistuksen virheet seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.