Mainos

Sipilä vaatii työrauhaa perustuslakivaliokunnalle

Pääministeri Juha Sipilä kieltäytyy arvioimasta seurauksia, jos valinnanvapausmalliin tulee muutoksia

Juha Sipilä (kesk.) vaatii työrauhaa perustuslakivaliokunnalle. Kokoomuksen sote-neuvottelija, sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi Lännen Medialle, että maakuntalain käsittely on keskeytettävä eduskunnassa, jos perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia valinnanvapauteen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan odotetaan antavan lausuntonsa sote-esityksestä tällä viikolla.

Sipilä ei suostu arvioimaan, miten valiokunnan mahdollisesti vaatimat muutokset voisivat vaikuttaa esimerkiksi maakuntavaaleihin.

– Nyt puhutaan yhdestä kokonaisuudesta eli valinnanvapauden osuudesta. Jos ja kun perustuslakivaliokunnalla on siihen huomautettavaa, sitten me korjaamme sitä vastaavasti. Nyt on ihan turha puhua mistään vaaleista, vaan nyt me teemme töitä sen eteen, että korjaamme sen, mitä havaintoja perustuslakivaliokunnalla on, Sipilä sanoo STT:lle Pekingissä.

Vanhanen syyttää painostuksesta

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) on syyttänyt Risikkoa valiokunnan painostamisesta. Vanhasen mukaan Risikon ehdotus on käsittämätön, koska maakuntalain kohdalla ei tiettävästi ole perustuslaillisia ongelmia.

– Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on arvioida lakiesitysten perustuslainmukaisuus. Hallituksen esityksiä tulee korjata perutuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla. Kyseessä on juridinen harkinta, mitä vastaan ei voi toimia poliittisilla perusteilla, Vanhanen sanoo tiedotteessaan.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) arvostelee Risikon ulostuloa.

– Risikon puheista saa kuvan, että iso maakunta- ja soteuudistus ei olisi toteutettavissa ilman valinnanvapautta. Isot uudistukset on lakiteknisesti tehty niin, että ne ovat toteutettavissa. Kyse on poliittisesta sopimuksesta ja poliittisesta tahdosta Heikkinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa asialla ei pitäisi politikoida nyt, jotta perustuslakivaliokunta saa tehdä työnsä rauhassa.

– Minua kummastuttaa, miksi kokoomus lähtee laukoille nyt, kun perustuslakivaliokunnalta on tulossa perjantaina asiasta lausunto, Heikkinen sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.