Miltä kuulostaisi työnantajan tarjoama aamiainen, jolla nautitaan olutta kyytipoikana? Saksassa pitkään asunut ja työskennellyt Ritva* kertoo osin yllättäviäkin kokemuksia elämästä Länsi-Euroopan väkirikkaimmassa valtiossa.
Saksa sijaitsee maantieteellisesti lähellä Suomea. Kulttuuri maassa on kuitenkin monin paikoin varsin erilainen meihin verrattuna.
Yksi näkyvä ero on alkoholinkäyttö. Oluen luvatussa maassa mallasjuoma kyllä maistuu kansalle, mutta lähtökohtaisesti varsin eri näkökulmasta.
− Saksassa olut on elintarvike, ei alkoholijuoma, Ritva tiivistää.
Oluen rooli saksalaisten kanssakäymisessä näkyy esimerkiksi siinä, että on hyväksyttävää valita mallasjuoma työpaikkalounaan kyytipojaksi.
− Baijerissa yritykset tarjoavat työntekijöilleen valkomakkara-aamiaisia, joihin kuuluu vehnäolut. Se on täysin normaalia, Ritva kertoo käytännöstä, jota on vaikea kuvitella suomalaiseen yritykseen.
Ero suomalaisessa ja saksalaisessa alkoholikulttuurissa konkretisoituu myös lentokoneessa.
− Frankfurtin lennolla Saksasta Suomeen olut ja kahvikonjakki loppuvat suomalaisten matkustajien ansiosta aina kesken.


