Torvalds: NSA ei pyytänyt takaporttia Linuxiin – "Snowden on sankari"

Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n harjoittama laajamittainen verkkovakoilu paljastui viime kesänä. Skandaali on koskettanut huhujen muodossa myös Linuxia.

Järjestelmän suomalaiskehittäjä Linus Torvalds kumoaa väitteet, joiden mukaan NSA olisi ollut häneen yhteydessä ja pyytänyt luomaan Linuxiin takaportin, joka olisi mahdollistanut tietojen keruun.

– Olen kuitenkin varma siitä, että he ovat tutkineet tällaista mahdollisuutta, Torvalds sanoo.

Torvaldsin mielestä ihmiset tuntuvat unohtavan, että myös muiden maiden, kuten Britannian, Saksan ja Ranskan turvallisuusviranomaiset ovat toimineet NSA:n tavoin tai auttaneet amerikkalaisia.

Vakoilukohujen sarjan synnyttänyttä tietovuotaja Edward Snowdenia Torvalds pitää sankarina.

– On kiusallista seurata, kuinka poliitikot Yhdysvalloissa ja Euroopassa syyttelevät Snowdenia, koska he ovat jääneet kiinni itse teosta.

Palkittu ohjelmointiekspertti

– Linus Torvalds on syntynyt Helsingissä vuonna 1969. Hänestä tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 2010.
– Torvaldsilla ja hänen Tove-vaimollaan on kolme tytärtä: Patricia, Miranda ja Daniela. Perhe muutti Yhdysvaltoihin 17 vuotta sitten.
– Helsingin yliopistossa opiskellut Torvalds on koulutukseltaan tietojenkäsittelytieteiden maisteri.
– Torvalds julkaisi avoimeen lähdekoodiin perustuvan Linux-käyttöjärjestelmänsä vuonna 1991. Avoin lähdekoodi tarkoittaa sitä, että käyttöjärjestelmä on periaatteessa kenen tahansa muokattavissa ja jaettavissa.
– Torvalds sai kansainvälisen Millennium-teknologiapalkinnon yhdessä japanilaisen Shinya Yamanakan kanssa vuonna 2012.
– Omaelämäkerta Just for Fun julkaistiin vuonna 2001.
– Torvalds harrastaa sukeltamista, lukemista ja Linuxin parissa työskentelyä.

Linux on avoimen lähdekoodin järjestelmä. Torvalds kehitti sen ensimmäisen version 1990-luvun alussa, ja sittemmin lukematon joukko ihmisiä ja yrityksiä on muokannut ja kehittänyt käyttöjärjestelmää.

Tätä nykyä Linuxia käytetään miljoonissa tietokoneissa, älypuhelimissa ja muissa laitteissa. Esimerkiksi mobiilimarkkinoiden jättiläisen Googlen puhelimia pyörittävä Android on Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä.

Yli parikymmentä vuotta Linuxin parissa työskennellyt Torvalds ei enää itse osallistu ohjelmointityöhön. Hän työskentelee Linux Foundation -säätiössä, jonka tavoitteena on edistää Linux-käyttöjärjestelmän yleistymistä, ja toimii käyttöjärjestelmän kehittäjien yhteyshenkilönä.

– Tienaan nykyään elantoni sillä, että puuhastelen harrastukseni Linuxin parissa, mutta tekisin tätä työtä joka tapauksessa. Tämä on elämäntyöni.

Lue myös:

    Uusimmat