Mainos

Torstaista tulossa politiikan superpäivä: Miten käy Toivakan – mitä tekee Orpo?

16:52

Tästä torstaista on tulossa politiikan superpäivä. Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan osalta nähdään, riittääkä hänen anteeksipyyntönsä SDP:lle ja kansanedustaja Timo Harakalle. Sisäministeri Petteri Orpolta odotetaan lopullista vahvistusta, että hän haastaaa puheenjohtaja Alexander Stubbin kokoomuksen pj-kisassa.

Lenita Toivakka on ajautunut pahoihin polittisiin ongelmiin, kun hän toissa päivänsä syytti SDP:n kansanedustajaa Timo Harakkaa eduskunnassa julkisesti valehtelijaksi.

Harakka kertoi eduskunnassa Toivakan perheyhtiön perustaneen Belgiaan holding-yhtiön 2007, jolloin Toivakka oli vielä yhtiön hallituksen jäsen ja näin ollen vastuussa päätöksestä.

Huomenta Suomen haastattelussa Toivakka myönsi olevansa juridisesti ja nimellisesti vastuussa verosuunnitteluyhtiön perustamispäätöksestä. Hän pyysi anteeksi, että hän oli johtanut aiemmalla lausunnollaan eduskuntaa harhaan.

Näin Toivakka kommentoi Harakan väitteitä eduskunnassa tiistaina. Katso video: 


Toivakan asia perustuslakivaliokuntaan?

Toivakka kertoi, että hänen toimitusjohtajana ollut miehensä perusti verosuunnitteluyhtiön ja hoiti yhtiön operatiivisen toiminnan. Toivakka sanoi jääneensä yhtiön toiminnasta pois pian sen jälkeen kun verosuunnitteluyhtiö oli perustettu.

Päivän mittaan nähdään riittääkö anteeksipyyntö Harakalle ja SDP:lle. Asian uskotaan nousevan esille myös iltapäivän kyselytunilla.

On myös mahdollista, että Toivakan tapaus otetaan perustuslakivaliokunnan käsiin, mikäli valiokunta itse tai kymmenen kansanedustajaa vaatii perustuslain 15 pykäläin mukaista ministerivastuuasian vireillepanoa. Eduskunnan harhautus täyttänee ministerivastuun osalta tutkimuksen kriteerit.

Orpo lähtee pj-kisaan

Kokoomuspiireissä pidetään jo varmana, että sisäministeri Petteri Orpo (kok.) haastaaa puheenjohtaja Alexander Stubbin kokoomuksen pj-kisassa.

MTV:n tietojen mukaan virallista ilmoitusta odotetaan parin viikon sisään, mahdollisesti nopeammin.

Tiettävästi Orpo on keskustellut asiasta myös Europan investointipankin varapääjohtajan Jan Vapaavuoren (kok.) kanssa, joka ei lähde kisaan mukaan vaan tukenee Orpoa. Jos Orpo lähtee ehdokkaaksi, kansanedustaja Harry Harkimon uskotaan luopuvan omasta ehdokkuudestaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.