Mainos

Torniossa pahin tulvatilanne miesmuistiin – Kittilässä kunta vetosi asukkaisiin: Välttäkää tarpeetonta liikkumista tulva-alueilla

1:04

Torniossa on koettu viikonloppuna pahin tulvatilanne miesmuistiin, ilmoitti Lapin pelastuslaitos iltapäivällä. Tornionjoen tulva nousee noin 30 sentin vuorokausivauhtia.

Tulvan arvioidaan olevan huipussaan Tornion keskustan kohdalla ensi lauantaina 19. toukokuuta. Veden nousun vuoksi suojaustoimiin on pelastuslaitoksen mukaan aikaa yhdestä kolmeen vuorokautta.

Tämän aamun tilanteesta veden arvioitiin nousevan Tornionjoessa vielä noin metrin.

Viikonloppuna Torniossa keskityttiin tulvantorjuntatyössä Näränperän tulvavallin korottamiseen tilapäisellä tulvasuojarakenteella. Tämän päivän perustella pelastuslaitos arvioi, että tulvaveden pinta vielä ylittää Näränperän vakituisen padon.

– Korotetun tilapäisen tulvasuojan pitäisi kuitenkin riittää siihen, että tulvavesi ei pääse Tornion kaupunkiin, valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitoksesta kertoi STT:lle.

Vaikka vesi pääsisikin ylittämään Tornion tulvasuojat, kaupungissa ei ole Soppelan mukaan asukkaiden evakuointitarvetta.

– Joillekin kauppakiinteistöille tulisi kuitenkin siinä tapauksessa suojaustarvetta.

Tornionjoen suistossa Liakanjoen seudulla kiinteistöjä, kuten kesämökkejä, saattaa Soppelan mukaan jäädä lähipäivinä tulvan saartamiksi.

Vedet nousevat yhä Kittilässä – evakuointeja harkitaan

Tulvavesien nousu hidastui mutta jatkui Kittilässä Lapissa tänään. Kunta varautui edelleen evakuoimaan Pääskylänniemen alueen palvelutalot ja rivitalot.

Evakuoinnin tarvetta on määrä arvioida uudelleen huomisaamuna. Pääskylänniemen aluetta suojattiin tulvien varalta viikonloppuna.

Kittilän kunta vetosi asukkaisiin illalla, jotta nämä välttäisivät tarpeetonta liikkumista tulva-alueilla ja teillä, joille vesi on noussut. Samoin kiinteistönomistajia pyydettiin varautumaan itse kiinteistöjen suojaamiseen vedeltä.

Kittilässä jatkettiin tänään kunnan kiinteistöjen suojausta.

Lapin ely-keskuksen ja pelastuslaitoksen mukaan vettä oli noussut Kittilässä Sodankyläntielle, mutta tie oli tänään yhä käytössä. Tilanne oli sama Sirkka–Muonio-välillä kantatiellä 79.

Mikäli vesi jatkaa nousuaan, tiet saatetaan joutua sulkemaan liikenteeltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.