Kittilän tulvaevakuointi käynnissä – 70 ihmistä viedään turvaan nopeasti nousevan veden tieltä

1:47
Näin paha tulvatilanne on ollut Rovaniemellä. Katso MTV Uutisten toimittajan raportti paikan päältä.

Kittilässä evakuoidaan tänään 70 ihmistä nopeasti nousevan tulvan tieltä. Operaatio aloitettiin aamuyhdeksältä, ja sen on tarkoitus olla valmis kello 14:ään mennessä.

Ihmisiä evakuoidaan niin koteihin, terveyskeskukseen kuin Kittilän hotelleihin. Evakuoitavien joukossa on muun muassa 27 Palvelutalo Pääskylän iäkästä asukasta, joiden turvalliseen siirtymiseen on varattu runsaasti aikaa.

Evakuoinnin valmistuttua iltapäivällä on vuorossa uhatun Pääskylänniemen alueen suojaaminen, mihin on varattu aikaa kaksitoista tuntia.

–  Sinne rakennetaan 800-metrinen tulvapenger, jonka korkeus vaihtelee 20 ja 90 sentin välillä, kertoo Kittilän kunnanjohtaja Antti Jämsén.

Vaikka virallinen päätös evakuoinnin aloittamisesta tehtiin vasta eilen, tieto sen lähestymisestä oli välitetty alueen asukkaille jo aiemmin.

Kittilässä on Jämsénin mukaan varauduttu tulvaan hyvin, sillä kunnalla on niistä kokemusta. Vuoden 2005 suurtulva aiheutti siellä kuuden miljoonan euron vahingot.

Tuoreimman ennusteen mukaan silloisen tulvan taso saattaa tänä keväänä ylittyä. Vesi nousee tällä hetkellä nopeasti, mutta se ei vielä ole ehtinyt nousta teille tai pihoille.

–  Olen yllättynyt siitä, kuinka nopeasti tämä tulva nousee. Nousu on ollut todella nopeaa kahtena viime päivänä, sanoo Jämsén, joka on itsekin käynyt ottamassa kuvia Ounasjoesta.

Tulvahuipun on arvioitu osuvan tämän viikon loppuun, mutta Kittilässä on varauduttu suhteellisen pitkään evakuointiin.

–  Alustavasti viikosta puoleentoista. Olemme varautuneet siihen, että tästä tulee pitkäkestoinen tulva.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja