Mainos

Tornioon tulijoiden määrä laskee yhä

Turvapaikanhakijoiden määrä laskee edelleen. Tänään Haaparannan kautta arvioidaan saapuvan vain 150 turvapaikanhakijaa, kun vielä viime viikolla tulijoita oli keskimäärin 400 päivässä.

Tarkkaa syytä tilanteeseen ei voida osoittaa. Asiaan voi vaikuttaa osittain Ruotsin poliisin tiukentunut valvonta, osin turvapaikanhakijoiden omat päätelmät Suomen houkuttelevuudesta.

Viime aikoina myös tulijaryhmä on muuttunut. Lapsiperheitä tulee jo noin kolmas osa koko määrästä, samalla yksin matkustavien nuorten miesten osuus on vähentynyt.

Tänään Tornioon saapui nuorehko perheenisä Irakin Bagdadista. Hän oli matkustanut kolme viikkoa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Miksi he valitsivat Suomen?

– Uskon, että Suomi on hyvä maa meille, arvioi nimettömänä pysyttelevä mies.

Tulivatko he Suomeen saatumalta ja ajautuen muiden maiden läpi?

– Ei, halusimme tulla Suomeen, sanoo mies.

Rajan yli tullaan niin tarkasti poliisin ja rajavartiolaitoksen saattueessa, että haastatteluihin ei juuri jää mahdollisuutta. Tulijat kerätään kahteen bussiin, toiseen yksin tulijat, toiseen perheelliset. Rajavartijoiden mukaan siirtymä sujuu rauhallisesti, ilman hangoittelua.

- Vain välillä perheet haluavat olla yhdessä isompina kokonaisuuksina ja siitä tulee puhetta, silloin päästänme heidät samoihin busseihin, sanoo yksi rajavartijoista.

Torstaina siirtyminen rajalta järjestelykeskykseen kesti kaikkinensa korkeintaan puoli tuntia. Bussit tulivat noutamaan uudet tulijat rajalta muutamassa minuutissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.