Mainos

MTV Ruotsissa: Koraanissakin kielletään tappaminen

MTV Uutiset matkasi Tanskan ja Ruotsin rajalle. Toimittaja Rita Strömmer otti selvää, millaisia kokemuksia paikallisilla ja viranomaislla on.

Matka Tanskasta Ruotsin puolelle kuluu joutuisasti. Taksia ajaa turkkilaiset juuret omaava tanskalainen, joka näyttää  "islamistin" stereotypialta partoineen päivineen. Hän tyrmää Pariisin terrori-iskut suoralta kädeltä.

– Jos ihmiset lukisivat Koraanin, he tietäisivät, että siellä kielletään tappaminen. Nämä fanaatikot ovat ottaneet yhden kohdan Koraanista, missä profeetta Mohammed sanoo "tappakaa viholliset". Profeetta sanoi sen silloin, kun oltiin sodassa. Se liittyi sotatantereeseen ja siihen satoja vuosia sitten olleeseen kahakkaan", hän selvittää matkan aikana.

2:24

Passi esiin

Saavumme Ruotsin rajalle, jossa kaikki autot pysäytetään. Passit esiin ja matka jatkuu. Mitään ruuhkaa rajalla ei ole, vaikka samaa reittiä kulkee päivittäin satoja uusia turvapaikanhakijoita suuntanaan ensin Malmö ja sitten muu Ruotsi.

Turvallisuudesta vastaava Per-Erik Ebbeståhl Malmön maahanmuuttovirastosta sanoo pakolaismäärien pysyneen samana rajatarkastuksista huolimatta eli Ruotsiin odotetaan tätä vauhtia  liki 200 000 pakolaista tänä vuonna. Kun pakolaiset aiemmin tulivat esimerkiksi Trelleborgin kautta lautalla, nyt reitti on muuttunut.

– Nyt periaatteessa kaikki pakolaiset jotka tulevat Ruotsiin tulevat sillan kautta Malmöhön. Ruotsiin tulevien määrä ei ole muuttunut, mutta Malmöhön tulee nyt enemmän. Se tarkoittaa sitä, että meillä on täällä todella suuria haasteita majoituksen ja muun kanssa, sanoo Ebbeståhl.

Rajatarkastuksen suurin vaikutus on toistaiseksi ollut se, että rajalle tulevat pakolaiset hakevat turvapaikkaa  Ruotsista.

– Vaihtoehtonahan on nyt  joko hakea turvapaikkaa täältä tai kääntyä takaisin.

– Tästä syystä aiempi  läpikulkuliikenne Suomeen ja Norjaan on käytännössä loppunut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.